SAD daju zeleno svetlo na prodaju projektila Javelin Maroku

SAD daju zeleno svetlo na prodaju projektila Javelin Maroku

SAD su dale zeleno svetlo za moguću prodaju protivtenkovskih projektila Javelin u vrednosti od 260 miliona dolara Maroku, saopštio je Pentagon u utorak. Vašington se ranije borio da dopuni zalihe projektila, pošto je mnoge poslao u Ukrajinu.

„Ova predložena prodaja će podržati spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država tako što će pomoći da se poboljša bezbednost glavnog saveznika koji nije član NATO-a koji nastavlja da bude važna sila za političku stabilnost i ekonomski napredak u Severnoj Africi“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prema navodima agencije, Maroko je zatražio kupovinu 612 projektila, zvanično označenih kao FGM-148F, zajedno sa 200 lakih komandnih lansirnih jedinica (LVCLU). Narudžbina uključuje i obuku, prateću opremu, komponente i usluge podrške.

Ako se pošalje, narudžbu će ispuniti Javelin Joint Venture, koprodukcija Lockheed Martina i RTKS Corporation. DSCA je saopštila da zbog toga „neće biti štetnog uticaja na odbrambenu spremnost SAD“, sugerišući da projektili neće izaći iz američkih vojnih zaliha.

Koplja su bili prvi sistem naoružanja koji su SAD isporučile Ukrajini 2018. Više projektila je naknadno poslato Ukrajini nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj državi u februaru 2022. godine.

Do juna 2022. u Ukrajinu je poslato oko 7.000 projektila, a Pentagon je navodno izražavao zabrinutost da bi američka vojska mogla ostati bez zaliha, pošto američka odbrambena industrija nije bila u stanju da prati potražnju.