ISV: Putin pokušava da iskoristi rekordnu izlaznost birača za dugotrajni rat u Ukrajini

ISV: Putin pokušava da iskoristi rekordnu izlaznost birača za dugotrajni rat u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da iskoristi tvrdnje o rekordnom odzivu birača i podršci svojoj predsedničkoj kandidaturi da postavi informativne uslove za dugotrajni rat u Ukrajini, saopštio je Institut za proučavanje rata (ISV).

Ruska Centralna izborna komisija (CIK) tvrdila je 18. marta da je Putin pobedio na predsedničkim „izborima“ sa 87,28 odsto glasova. Predsednica ruske CIK Ela Pamfilova izjavila je da su ruski izbori imali rekordnu izlaznost birača od 77,44 odsto.

„Putin i visoki ruski zvaničnici su tvrdili da je zabeležena rekordna izlaznost birača i visoka javna podrška Putinu demonstrirali jedinstvo Rusije i poverenje u Putina“, rekao je ISV.

CIK je tvrdio da je Putin osvojio 88,12 prema 95,23 odsto glasova u okupiranim oblastima Luganska, Donjecka, Zaporožja, Hersona i Krima.

„Ruski okupacioni zvaničnici su verovatno falsifikovali rekordno visoku podršku Putinu u okupiranoj Ukrajini i verovatno primorali ukrajinske građane da učestvuju na izborima, koji su inherentno bili prinudni s obzirom na veliki broj ruskih snaga koje deluju u okupiranoj Ukrajini“, kažu analitičari ISV.

Oni veruju da Putin verovatno nastavlja napore da postavi informativne uslove kako bi opravdao produženi sukob i dugoročnu okupaciju Ukrajine pod maskom „zaštite“ civila u okupiranoj Ukrajini koji su u opasnosti samo zbog ruske invazije.