Američki ambasador u Srbiji: Srbija bliža NATO-u od Kosova, ali odluka je na Srbiji

Američki ambasador u Srbiji: Srbija bliža NATO-u od Kosova, ali odluka je na Srbiji

Američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil, istakao je da je Srbija danas mnogo bliža NATO savezu nego Kosovo, naglašavajući saradnju koju Srbija ostvaruje sa svojom vojskom kroz svakodnevne aktivnosti poput vežbi i obuka. Hil je istakao da, iako Srbija trenutno vodi politiku vojne neutralnosti, postoji mogućnost da Srbi u budućnosti donesu drugačiji zaključak.

Podsećajući na primer Švedske koja je vekovima bila neutralna, ali je kasnije izabrala da se pridruži NATO-u, Hil je naglasio da je na Srbiji da donese odluku o svom pravcu. Ambasador je istakao da razume stav Srbije prema NATO-u, ali da je važno biti otvoren za različite perspektive.

Komentarišući izostanak formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu, Hil je naglasio čvrst stav američke administracije i Evropske unije u pogledu neophodnosti formiranja te zajednice.

Istakao je da bi Zajednica srpskih opština rešila mnoge probleme, kao što su pitanja penzija, valute i obrazovanja, te da SAD insistiraju na njenom formiranju. Ambasador je dodao da je američka administracija spremna da podrži formiranje Zajednice, čak i bez saglasnosti kosovskog premijera Aljbina Kurtija.