Bojan Pajtić: Dovođenje policije u parlament je opasan incident, a ne pravilo

Bojan Pajtić: Dovođenje policije u parlament je opasan incident, a ne pravilo

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši predsednik Demokratske stranke, Bojan Pajtić, izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog dešavanja na današnjoj sednici u Skupštini Srbije, ističući da je dovođenje policije u parlament ozbiljan incident koji prevazilazi uobičajena politička previranja.

Pajtić je naglasio da je vladajuća garnitura odlučila da ignoriše preko polovine građana Srbije, čime ih drži politički marginalizovanim, što smatra izuzetno opasnim potezom. Upozorio je da je umesto dijaloga i popuštanja, vlast pokazuje nasilje, što se manifestovalo dovođenjem policije u parlament.

On je dodao da je čuo jezik mržnje i video policijsku represiju koja premašuje incidente iz prošlosti, čak i one iz vremena vladavine Slobodana Miloševića. Komentarišući izbor Ane Brnabić za predsednicu Skupštine, Pajtić je istakao da je taj izbor bizarno odluka, s obzirom na značenje parlamenta koje potiče od reči „govoriti“, a Brnabić ima poznate poteškoće s tim.

Pajtić je takođe predvideo da neće biti posebno pametnih izjava od strane poslanika režima, ali je naglasio da će scene napetosti i dalje biti prisutne. Zaključio je da vlast čini sve kako bi tenzije u društvu bile izloženije, ignorišući široko rasprostranjeno nezadovoljstvo među građanima Srbije.