Turski ratni avioni napali položaje kurdskih militanata u Iraku nakon što je u napadu ubijen vojnik, 4 ranjeno

Turski ratni avioni napali položaje kurdskih militanata u Iraku nakon što je u napadu ubijen vojnik, 4 ranjeno

Turska je u utorak izvela novu rundu vazdušnih napada na kurdske militante u susednom Iraku, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane, nekoliko sati nakon što je jedan turski vojnik ubijen, a četiri ranjena u napadu u regionu.

Turska često pokreće napade na ciljeve u Siriji i Iraku za koje veruje da su povezani sa Radničkom partijom Kurdistana, ili PKK, zabranjenom kurdskom separatističkom grupom koja je vodila pobunu protiv Turske od 1980-ih.

U utorak su turski ratni avioni pogodili sumnjive položaje PKK u regionima Metina, Zap, Hakurk, Gara i Kandil u poluautonomnom kurdskom regionu severnog Iraka, navodi se u saopštenju ministarstva. Mlaznjaci su navodno uništili 27 ciljeva PKK, uključujući pećine, bunkere i skloništa. Iz PKK nije bilo komentara.

„Nismo ostavili krv nijednog od naših mučenika na zemlji“, saopštilo je ministarstvo, sugerišući da su vazdušni napadi bili odmazda za napad u kojem je ubijen turski vojnik i ranjena četvorica.

Prošle nedelje, turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan održao je sastanke na visokom nivou sa svojim kolegom Fuadom Huseinom i drugim iračkim zvaničnicima kako bi razgovarali o prisustvu PKK u Iraku i merama koje treba preduzeti protiv te organizacije.

U zajedničkom saopštenju dve zemlje navodi se da su obe strane „naglasile da organizacija PKK predstavlja bezbednosnu pretnju i Turskoj i Iraku“ i da njeno prisustvo u Iraku „predstavlja kršenje iračkog ustava“.

PKK nije označena kao teroristička organizacija u Iraku, ali joj je zabranjeno da pokreće operacije protiv Turske sa iračke teritorije. Ipak, ima uporište u poluautonomnom kurdskom regionu severnog Iraka, gde centralna iračka vlada nema mnogo uticaja.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji bi trebalo da poseti Irak sledećeg meseca, rekao je da je njegova zemlja odlučna da ovog leta okonča prisustvo PKK u Iraku, sugerišući moguću vojnu ofanzivu velikih razmera na region.