Ukrajina najavljuje nove odbrambene pakete nakon sastanka ‘Ramštajn’

Ukrajina najavljuje nove odbrambene pakete nakon sastanka ‘Ramštajn’

Nakon održanog sastanka „Ramštajn“, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je nove pakete odbrane za Ukrajinu u video obraćanju.

Zelenski je istakao produktivnost sastanka koji je okupio zemlje podrške u ukrajinskoj odbrani protiv ruske agresije, naglašavajući dolazak novih odbrambenih paketa, uključujući oskudnu artiljeriju. Takođe, nove države su se pridružile češkoj inicijativi za kupovinu municije. Poseban naglasak ostaje na prioritetima PVO, elektronskog ratovanja i dronova.

Zelenski je izrazio zahvalnost svim zemljama koje su podržale ove napore, uključujući i najavljenu podršku Nemačke od pola milijarde evra, koja uključuje artiljeriju i oklopna vozila. Osim toga, Zelenski je najavio planove za potpisivanje novih bezbednosnih sporazuma s partnerima, kao i pravne korake za privođenje ruskih ratnih zločinaca pravdi. Istaknuto je i pojačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane kako bi se suprotstavilo ruskom teroru duž linije fronta.

Zelenski je takođe pohvalio hrabrost ratnika Državne granične službe Ukrajine i naglasio značaj podrške Evropske unije u borbi protiv ruske agresije, ističući važnost ekonomskih i političkih odluka, uključujući mogućnost početka stvarnih pregovora o članstvu Ukrajine u junu.