Mišel: Samit EU će pružiti šansu za jačanje i ubrzanje vojne pomoći Ukrajini

Mišel: Samit EU će pružiti šansu za jačanje i ubrzanje vojne pomoći Ukrajini

Predstojeći samit Evropske unije biće šansa za jačanje i ubrzanje napora za pružanje vojne pomoći Ukrajini, naveo je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u tradicionalnom predsamitskom pismu upućenom predsednicima i premijerima, prenosi „Evropska istina”.

Naš glavni zadatak je brzo pružanje vojne pomoći Ukrajini, kao i brza nabavka i isporuka municije Ukrajini, koristeći najnovije inicijative, poput češke“, rekao je Mišel.

„Ovaj Evropski savet će pružiti priliku za jačanje i ubrzanje ovih napora. Pored toga, moramo se fokusirati na efektivnu primenu i sprovođenje naših sankcija, kao i na unapređenje naših napora da iskoristimo višak profita od zamrznute imovine“, dodao je on.

Prema Mišelu, lideri bi trebalo da govore i o prilagođavanju evropske privrede ratnoj realnosti. Prema njegovim rečima, EU se suočava sa najvećim izazovom u oblasti bezbednosti od Drugog svetskog rata i mora da poveća ulaganja u odbranu.

„To znači da trošite više i kupujete više zajedno, dakle efikasnije“, napisao je Mišel.

Samit će se takođe fokusirati na neprijateljstva i nadolazeću humanitarnu krizu u pojasu Gaze. Međutim, zemlje EU nemaju jedinstven stav o mogućem prekidu vatre, neke od njih pozivaju Izrael da odmah prekine neprijateljstva, dok druge podržavaju napore Izraela da uništi radikalni pokret Hamas.

„Hitno je potreban trajni prekid vatre da bi se zaštitilo civilno stanovništvo, bezbedan povratak talaca i obezbedila neophodna isporuka humanitarne pomoći“, rekao je Mišel.

Podsetimo, šef spoljnopolitičkog resora EU Žozep Borel rekao je u utorak da će predložiti da EU iskoristi 90 odsto prihoda od ruske imovine zamrznute u Evropi za kupovinu oružja za Ukrajinu preko Evropskog mira. fond.

Ranije je šef poljskog Ministarstva spoljnih poslova Radoslav Sikorski rekao da je bolje da zamrznuti ruski novac u EU ide u odbranu Ukrajine, a ne u njenu obnovu.