Finska: 35 osoba osumnjičeno za krijumčarenje migranata na granici sa Ruskom Federacijom

Finska: 35 osoba osumnjičeno za krijumčarenje migranata na granici sa Ruskom Federacijom

Finska granična služba započela je istragu oko dvadesetak slučajeva vezanih za organizovanje ilegalnog ulaska u Finsku preko granice sa Rusijom, prenosi Ile.

Za organizovanje ilegalnih prelazaka istočne granice i trgovinu ljudima osumnjičeno je 35 osoba.

Organizacija ilegalnog prelaska granice podrazumeva situacije u kojima se tražioci azila prevoze do odredišta za novac i za njih se sastavljaju dokumenti za ulazak ili izlazak. Neki od slučajeva koji se trenutno istražuju odnose se na prevoz ilegalnih imigranata preko Finske u druge evropske zemlje.

Granična služba je ranije saopštila da šverceri uglavnom rade na daljinu iz inostranstva, ali među njima su i ljudi koji se nalaze u Finskoj. Među osumnjičenima su državljani Iraka, Sirije i Rusije.

U mnogim slučajevima radi se o organizovanom kriminalu.

Prošle nedelje je Centralna kriminalistička policija izvestila da je nestalo oko 200 tražilaca azila koji su prešli rusku granicu u Finsku.

Većina slučajeva pokrenuta je prošlog novembra-decembra, kada je više od hiljadu azilanata iz trećih zemalja stiglo u Finsku preko ruske granice.

Od avgusta 2023. godine u Finsku je na ovaj način ušlo 1.300 tražilaca azila iz 29 zemalja.

Prethodno je ministarka spoljnih poslova Finske Elina Valtonen pozvala Evropsku uniju da razvije zajednički odgovor na rusku upotrebu migracije u EU kao oružja.

Pre toga, finski policajci su saopštili da među hiljadama migranata koji su poslednjih meseci ušli u zemlju preko ruske granice može biti nekoliko desetina potencijalno opasnih osoba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Finske saopštilo je da ima informacije o prisustvu hiljada migranata na teritoriji Rusije u blizini granice, koji sa dolaskom proleća čekaju priliku da pređu granicu.