Duda: Rusija bi mogla da napadne NATO već 2026

Duda: Rusija bi mogla da napadne NATO već 2026

Rusija bi uskoro mogla imati takav vojni potencijal da će moći da napadne NATO već 2026-27, izjavio predsednik je Poljske Andžej Duda u intervjuu TV kanalu CNBC.

Predsednik Poljske branio je svoj nedavni predlog da se neophodni prag potrošnje za odbranu zemalja NATO-a poveća sa 2 na 3 odsto BDP-a.

„Sa moje tačke gledišta, ovo je stvar zdravog razuma. Postoje novi izveštaji, a nedavno sam video izveštaj nemačkih stručnjaka, prema kojem je, možda, na prelazu 2026. i 2027. Putin, prenevši svoju ekonomiju do vojnih šina, imaće takav vojni potencijal (…) da može da napadne NATO“, rekao je predsednik.

„Zvona za uzbunu zvone: imamo još 2-3 godine, tokom kojih treba da povećamo napore, skladištimo municiju, proizvodimo oružje, povećamo bezbednosne kapacitete Evrope i pripremimo se za invaziju na način da se to ne dogodi. ,“ dodao je on.

Takođe je pozvao SAD da nastave da podržavaju Ukrajinu, upozoravajući da će, ako Rusija ne bude zaustavljena u Ukrajini, cena kasnije naglo porasti.

„Ova ruska agresija mora biti zaustavljena po svaku cenu. Ako se ne zaustavi, ona će se preliti i tada se plašim da američki novac neće biti dovoljan da zaustavi Rusiju, američke trupe će morati da intervenišu, a to niko ne želi. – primeti Duda.

Istovremeno je naveo da „svaki dolar doniran za podršku Ukrajini, svaki Bredli doniran Ukrajini, svako oružje donirano Ukrajini, svaka kutija artiljerijske municije donirana Ukrajini, raspršuje bauk ruske pobede“.

Ranije je saopšteno da su nemačke specijalne službe pripremile za vladu analizu vojne pretnje iz Rusije, koja predviđa da „od 2026. godine” može da napadne teritoriju zemalja članica Severnoatlantske alijanse.

Poslednjih nedelja, jedan broj evropskih zemalja NATO-a već je upozorio na rizik od ruske agresije u bliskoj budućnosti. Na primer, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je u januaru da bi Alijansa trebalo da se pripremi za ruski napad na zemlju NATO-a u roku od 5-8 godina.