Kreiranje daljinskog senzora za otkrivanje zdravstvenih problema

Kreiranje daljinskog senzora za otkrivanje zdravstvenih problema

Doktorand iz Kornela gradi kompaniju zasnovanu na tehnologiji zasnovanoj na radiju koja bi mogla da oseti srčane i respiratorne probleme kod pacijenata bez potrebe da nose glomazni monitor ili kožne elektrode. SensVita, koju je razvio elektroinženjer Tomas Konroj, koristi detekciju radio frekvencije bliskog polja.

„Postoji mnogo bolesti koje utiču i na srčani i na respiratorni sistem“, rekao je Konroj, koji osniva kompaniju sa svojim ocem Džejmsom, koji ima iskustva u industriji medicinskih uređaja. „A druga velika prednost za naš proizvod je ta što može biti pasivan i nenametljiv.

Uređaj bi mogao biti posebno koristan za pacijente sa gerijatrijskom srčanom insuficijencijom i drugim ozbiljnim stanjima, rekao je Conroi. Kod ovih pacijenata, 75% troškova zdravstvene zaštite je zbog ponovljenih hospitalizacija, ali bi sistem za praćenje progresije kod kuće omogućio lekarima da promene rutinu uzimanja lekova ili prepišu druge tretmane pre nego što dođe do ozbiljnije epizode, rekao je on.

Njegovi senzori mogu biti bilo gde u blizini pacijenta, u odeći ili čak u nameštaju u blizini, i manji su od kreditne kartice. Konroj radi svoj doktorski rad sa Edvinom Kanom, profesorom elektrotehnike i računarstva na Fakultetu inženjeringa, čija je laboratorija dobila patent za ovu tehnologiju senzora 2018. Konroj je dobio stipendiju Nacionalne naučne fondacije za diplomske studije 2019. da podrži svoje Dr. studijama.

Tehnologija ima višestruku primenu u zdravlju ljudi i životinja, rekao je Conroi, tako da će oni istraživati različite puteve za komercijalizaciju. Proces za ljudski uređaj će biti dug, jer će mu trebati odobrenje FDA, ali bi se veterinarska prijava mogla dogoditi ranije, rekao je.

Konrojevi prototipovi su već testirani u Veill Cornell, za neinvazivno praćenje stanja kao što su apneja u snu i HOBP, a planirano je još studija u budućnosti koje će se fokusirati na različite bolesti srca. Takođe se prijavio za finansiranje od Agencije za napredne istraživačke projekte u oblasti odbrane (DARPA) i za grantove za transfer tehnologije za mala preduzeća (STTR) od Nacionalne naučne fondacije i Nacionalnog instituta za zdravlje. Konroj je takođe prošao obuku za iCorps Nacionalne naučne fondacije u Kornelu 2023. i dobio je savete od Nensi Olman iz Blackstone LaunchPad-a i osoblja Prakis centra za razvoj preduzeća, oboje u Kornelu.

Konroj se takođe prijavljuje za Ignite Fellovship iz Kornelovog centra za licenciranje tehnologije, što bi mu omogućilo da ostane u kampusu godinu dana nakon što diplomira kako bi istraživao i radio u kompaniji.

„U Cornell-u postoji toliko resursa za ljude koji žele da pokrenu kompaniju“, rekao je on.