Naučnici otkrivaju velike nedostatke u mogućnosti praćenja promena u globalnim zaštićenim oblastima

Naučnici otkrivaju velike nedostatke u mogućnosti praćenja promena u globalnim zaštićenim oblastima

U značajnom iskoraku ka očuvanju globalnog biodiverziteta, Globalni okvir za biodiverzitet Kunming-Montreal (GBF) postavio je cilj za nacije da sačuvaju 30% Zemlje do 2030. godine.

Ova posvećenost zahteva neviđenu ekspanziju napora za očuvanje zasnovanih na oblastima, koji obuhvataju i tradicionalna zaštićena područja i nova očuvana područja ili druge efektivne mere očuvanja zasnovane na oblasti (OECM).

Vanredni profesor Karli Kuk sa Škole bioloških nauka Univerziteta Monaš i međunarodni tim istraživača identifikovali su metod za pažljivo praćenje promena u zaštićenim područjima. Proces je prikazan u studiji koju je vodio vanredni profesor Kuk i objavljenoj u časopisu Jedna Zemlja.

„Još uvek postoje važna pitanja o tome kako će očuvana područja funkcionisati zajedno sa tradicionalnim zaštićenim područjima i koliko su efikasna u zaštiti prirode“, rekao je vanredni profesor Kuk.

„Nedavna otkrića pokazuju da postoje velike praznine u načinu na koji pratimo promene u očuvanim područjima.

Kritična razlika između zaštićenog područja i očuvanog područja leži u njihovim ciljevima upravljanja: dok je zaštićeno područje isključivo određeno za svrhe očuvanja, zaštićeno područje omogućava širi spektar ciljeva upravljanja sve dok efektivno čuva biodiverzitet u svom prirodnom staništu. .

Očuvana područja podstiču očuvanje biodiverziteta izvan zaštićenih područja, ali ne postoji zahtev za ekvivalentnu pravnu zaštitu biodiverziteta.

Metoda identifikovana u ovoj najnovijoj studiji omogućava naučnicima da analiziraju veličinu i koliko zaštite neko područje dobija, slično onome što se radi za zaštićena područja.

Koristeći ovaj proces, istraživači su pronašli veliki slučaj u kojem je zaštita oduzeta zaštićenom području u Kanadi.

„Ova promena je omogućila istraživanje nafte i gasa na mestu koje se zove severoistočni Njufaundlend Slope Closure, što je veoma važno za očuvanje retkih hladnovodnih korala“, rekao je saradnik u istraživanju vanredni profesor Kris Lemije sa Univerziteta Vilfred Lorije u Kanadi.

„Istraživanje takođe pokazuje koliko je važno imati jasne metode posmatranja promena u zaštićenim i očuvanim područjima“, rekao je vanredni profesor Kuk.

„I do sada nismo imali alate da to uradimo. Iznenađujuće, naša studija je takođe pronašla stotine slučajeva gde su zaštićena područja pretvorena u očuvana područja bez jasnih evidencija ili razloga.

„Ove promene su činile oko 42% svih zaštićenih područja, ističući da mnoge zemlje nisu dodavale nove oblasti zaštićenim dobrima, već umesto toga pretvarale postojeća zaštićena područja.

Vanredni profesor Cook pozvao je na hitne promene u načinu praćenja zaštićenih i očuvanih područja ubuduće.

„Moramo da se uverimo da promene unaprede zaštitu za obe vrste područja i da pomognu u ispunjavanju naših ciljeva zaštite prirode“, rekla je ona.

„Posedovanje jasnih načina za praćenje promena u zaštićenim i očuvanim područjima je ključno za razumevanje da li svet ispunjava svoje globalne ciljeve očuvanja.

Ova studija se zasniva na više od decenije istraživanja koje je ispitivalo zakonske promene koje smanjuju ograničenja, smanjuju ili eliminišu zaštićena područja. Većina ovih zakonskih promena omogućila je novi razvoj ekstrakcije, kao što su industrijska poljoprivreda, infrastruktura velikih razmera i rudarstvo – aktivnosti koje mogu naneti štetu prirodi.

Koautor studije, dr Rejčel Golden-Kroner, direktorka Nature Positive for Oceans u VVF-SAD, rekla je: „Ova studija naglašava da zajednici zaštite treba više kapaciteta da razume gde, kada i zašto se promene dešavaju u zaštićenim i očuvanim područjima. Podaci i transparentnost za praćenje ovih promena su od suštinskog značaja za razumevanje kako napredujemo ka cilju očuvanja 30% Zemlje do 2030. koji je postavljen u Globalnom okviru za biodiverzitet Kunming-Montreal.