Nemačka podržava pokušaj Francuske da se Ukrajina naoruža oružjem dugog dometa

Nemačka podržava pokušaj Francuske da se Ukrajina naoruža oružjem dugog dometa

Zapadni sponzori Kijeva radiće zajedno kao deo još jedne „koalicije sposobnosti“ za snabdevanje ukrajinskih snaga neodređenim tipovima oružja dugog dometa, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc, podržavajući inicijativu koju je prošlog meseca prvobitno pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Berlinu u petak, nemačka kancelarka je izjavila da su se zemlje dogovorile da prošire sopstvenu proizvodnju vojne opreme i „nabave još više naoružanja za Ukrajinu, na ukupnom svetskom tržištu“.

„Uspostavljamo novu koaliciju za raketnu artiljeriju velikog dometa“, rekao je Šolc novinarima, ne iznoseći nikakve detalje i postavljajući pitanja.

Posle samita ukrajinskih pristalica u Parizu prošlog meseca, Makron je najavio da će Francuska predvoditi novu koaliciju koja ima za cilj da Kijevu obezbedi „rakete i bombe srednjeg i dugog dometa“. Slično kao i mnoge prethodne zapadne „koalicije sposobnosti“ fokusirane na dronove, artiljeriju, protivvazdušnu odbranu i druge, nova grupa nastoji da ujedini one koji žele da pojačaju specifičnu sposobnost Ukrajine da „izvede duboke udare“, rekao je tada francuski lider.

Ostaje nejasno koje nove vrste oružja bi kijevski strani sponzori mogli da isporuče, pošto Velika Britanija i Francuska već obezbeđuju svoje krstareće rakete Storm Shadov i SCALP-EG od prošle godine, a Makron je obećao još 40 projektila u januaru. SAD su takođe poslale neke od svojih projektila ATACMS, ali Kijev je već iscrpio ograničenu zalihu i više puta je tražio dodatno oružje usred obustave američke pomoći.

Šolc je do sada odbijao da pošalje rakete Taurus nemačke proizvodnje u Ukrajinu kako bi izbegao dalju eskalaciju sukoba sa Rusijom, odupirući se pritiscima stranih partnera i nekih domaćih političara.

Šolc je u sredu ponovo insistirao da je isporuka projektila Taurus „linija koju ne želim da pređem kao kancelar“. On je objasnio da bi takva pošiljka neizbežno zahtevala prisustvo nemačkog vojnog osoblja na ukrajinskom tlu – razvoj koji „ne dolazi u obzir“.