Ruske vlasti blokiraju evakuaciju civila iz Belgorodske oblasti

Ruske vlasti blokiraju evakuaciju civila iz Belgorodske oblasti

Ruski zvaničnici blokiraju evakuaciju civila koji pokušavaju da pobegnu iz oblasti u Belgorodskoj oblasti gde su u toku aktivna neprijateljstva nakon što su etničke ruske jedinice koje su bile na strani Ukrajine probile granicu, rekao je Andrij Jusov, portparol ukrajinske odbrambene obaveštajne službe.

„Da, možemo da potvrdimo ove izveštaje. Danas smo čuli neke presretnute komunikacije – kako između pripadnika zakona, tako i između lokalnog stanovništva – u kojima se navodi da su glavna transportna čvorišta ograđena od strane policije, da su postavljene blokade na putevima, a ljudi su prete mu novčane kazne i otpuštanja“, rekao je on.

Jusov je naglasio da ruske vlasti ponovo pokušavaju da eksploatišu civile, svoje sugrađane, kao živi štit u cilju zaštite ruskog terorističkog režima.

„I to je ono što je danas dokazano i razotkriveno. Istovremeno, postoje činjenični izveštaji o evakuaciji koja je zapravo u toku u nekoliko naselja, uključujući Gaivoron“, dodao je portparol.

Kako je ranije saopšteno, u utorak, 12. marta ujutro, Legija Svoboda Rusija, Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljon prešli su u Kursku i Belgorodsku oblast u okviru zajedničke vojne operacije. Jedinice su najavile otvaranje humanitarnog koridora za civile od četvrtka 14. marta uveče do petka 15. marta ujutru.