Predložena rezolucija SAD bi podržala globalne napore za trenutni i trajni prekid vatre u Gazi

Predložena rezolucija SAD bi podržala globalne napore za trenutni i trajni prekid vatre u Gazi

Sjedinjene Države su u četvrtak uveče prosleđivale konačni nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja bi podržala međunarodne napore za uspostavljanje „trenutnog i trajnog prekida vatre“ u ratu između Izraela i Hamasa kao deo dogovora o osloboditi taoce zarobljene tokom iznenadnog napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.

Nije određeno vreme za glasanje, a nacrt još uvek može da se promeni.

SAD su 19. februara prosleđivale prvobitni nacrt, dan pre nego što su stavile veto na rezoluciju koju podržavaju Arapi i koja zahteva hitan humanitarni prekid vatre u ratu u zahvaćenom Pojasu Gaze, rekavši da bi to ometalo pregovore o sporazumu o oslobađanju taoci.

To je bio treći američki veto na rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se zahteva prekid vatre u Gazi i doveo je administraciju predsednika Džoa Bajdena u sukob sa većim delom sveta, uključujući mnoge saveznike.

Diplomatski pregovori su zaustavljeni pošto napori nisu uspeli da dovedu do prekida vatre pre početka svetog muslimanskog meseca Ramazana – neformalnog roka koji je prošao bez ikakvog dogovora.

Izraelska vojska saopštila je u sredu da će nastaviti sa planiranom ofanzivom u južnom gradu Rafah – gde je 1,4 miliona raseljenih Palestinaca tražilo sigurnost – i da planira da premesti civile ka „humanitarnim ostrvima“ u centru teritorije.

Američki nacrt stavljen „plavo“ kasno u četvrtak – što znači da je u formi o kojoj se može glasati – je peta verzija teksta i donosi neke ključne izmene.

Prvobitni nacrt bi podvukao da je privremeni prekid vatre „čim je to izvodljivo” zahtevao oslobađanje svih talaca, i pozvao na ukidanje svih ograničenja na isporuku humanitarne pomoći. Obe ove akcije „pomogle bi da se stvore uslovi za održivi prekid neprijateljstava“, navodi se u saopštenju.

Konačni nacrt „nedvosmisleno podržava međunarodne diplomatske napore da se uspostavi trenutni i održiv prekid vatre kao deo sporazuma koji oslobađa taoce i koji omogućava osnovu za trajniji mir za ublažavanje humanitarne patnje“ – eliminišući reč „privremeno“. ”

Takođe se kaže da bi „prozor mogućnosti stvoren svakim prekidom vatre“ trebalo iskoristiti za intenziviranje diplomatskih napora za stvaranje uslova „za održivi prekid neprijateljstava i trajni mir“.

Prvobitni nacrt kaže da izraelska planirana velika kopnena ofanziva na grad Rafah na jugu Gaze „ne bi trebalo da se nastavi u trenutnim okolnostima“. Taj jezik je nestao u konačnom nacrtu. Umesto toga, u uvodnom paragrafu, savet bi naglasio svoju zabrinutost da bi kopnena ofanziva na Rafu „rezultovala dodatnom štetom po civile i njihovo dalje raseljavanje, potencijalno u susedne zemlje, i da bi imala ozbiljne implikacije po regionalni mir i bezbednost“.

Konačni nacrt „odbacuje svako prisilno raseljavanje civilnog stanovništva u Gazi kršenjem međunarodnog prava“.

Od 7. oktobra, više od 31.000 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj ofanzivi, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, koje ne pravi razliku između civila i boraca, ali kaže da su oko dve trećine žrtava bile žene i deca.

Američki nacrt bi zahtijevao da se sve strane pridržavaju međunarodnog zakona koji zahtijeva zaštitu civila i „civilnih objekata“, koji uključuju bolnice, škole i domove. Nacrt bi takođe izrazio „duboku zabrinutost Saveta zbog opasnosti od gladi izazvanih sukobima i epidemija sa kojima se trenutno suočava civilno stanovništvo u Gazi, kao i zbog broja pothranjenih ljudi“ i „katastrofalnih“ nivoa gladi.

Savet bi ponovio svoj zahtev za „potpunom, trenutnom, bezbednom, kontinuiranom i neometanom isporukom humanitarne pomoći u velikim razmerama direktno palestinskom civilnom stanovništvu širom Pojasa Gaze“. U nacrtu se kaže da bi to trebalo olakšati korišćenjem svih dostupnih ruta, uključujući granične prelaze.

Ako rezolucija bude usvojena, ona bi po prvi put osudila „napade pod vođstvom Hamasa od 7. oktobra 2023, kao i njegovo uzimanje i ubijanje talaca, ubistva civila i seksualno nasilje uključujući silovanje“ i osudilo bi „njegovo korišćenje civilne infrastrukture u vojne svrhe i držanje talaca.” Takođe bi zahtevalo da Hamas i druge naoružane grupe odmah omoguće humanitarni pristup svim preostalim taocima.