Kenijski lekari štrajkuju širom zemlje

Kenijski lekari štrajkuju širom zemlje

Lekari u javnim bolnicama u Keniji su stupili u štrajk zbog neispunjenja obećanja vlade iz 2017. godine nakon prethodnog stodnevnog štrajka u kojem su pacijenti umirali zbog nedostatka nege. Sindikat farmaceuta i stomatologa Kenije je saopštio da je štrajk pokrenut radi zahteva za sveobuhvatnim medicinskim pokrićem za lekare i zbog neispunjavanja vladinog obećanja o zapošljavanju 1.200 lekara.

Oko 4.000 lekara se pridružilo štrajku uprkos nalogu radnog suda da obustave štrajk kako bi se omogućili razgovori sa vladom. Zamenik generalnog sekretara sindikata, dr Denis Miskela, izjavio je da će ignorisati sudski nalog na isti način na koji je vlada ignorisala tri sudska naloga za povećanje osnovne plate za lekare i vraćanje suspendovanih lekara na posao.

Odsustvo lekara stažista, koji čine 27% radne snage u javnim bolnicama Kenije, rezultiralo je odbijanjem pacijenata iz bolnica, što je dovelo do teške situacije za pacijente i njihove porodice. Neke bolnice su ipak zadržale lekare kako bi osigurale negu pacijentima u jedinicama intenzivne nege.

Uticaj štrajka se osetio širom zemlje, s mnogim pacijentima koji su ostali bez nadzora ili su odbijeni iz bolnica. Ovo je izazvalo frustraciju među pacijentima i njihovim porodicama, poput slučaja Polin Vandžiru koja je sa svojim sinom odbijena iz bolnice zbog njegove slomljene noge koja je počela da proizvodi miris.

Štrajk lekara u javnim bolnicama Kenije predstavlja nastavak borbe za bolje uslove rada i unapređenje javnog zdravstvenog sistema. Prethodni štrajkovi lekara 2017. godine zahtevali su poboljšanje plata, obnovu zdravstvenih ustanova i kontinuirano zapošljavanje lekara kako bi se rešio ozbiljan nedostatak zdravstvenih radnika.