Bivša prva dama Hondurasa kaže da kandidatura za predsednika nije način da se zaštiti nakon osude muža

Bivša prva dama Hondurasa kaže da kandidatura za predsednika nije način da se zaštiti nakon osude muža

Ana Garsija de Ernandez, bivša prva dama Hondurasa, izjavila je da se kandiduje za predsednicu sledeće godine kako bi svetu pokazala nepravdu koja je učinjena njenom mužu, a ne zbog pokušaja da se zaštiti od krivičnog gonjenja. U intervjuu za Asošiejted pres, istakla je da je njen muž, bivši predsednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez, nevin.

Njenoj odluci je prethodilo hapšenje njenog muža u februaru 2022. na zahtev Sjedinjenih Država zbog optužbi za povezanost sa trgovcima drogom. Nakon izručenja, Hernandez je suđen i osuđen na optužbe za udruživanje sa trgovcima drogom i korišćenje vojske i policije Hondurasa u krijumčarenju kokaina u Sjedinjene Države.

Garsija de Ernandez tvrdi da je njen muž nevin i da će se boriti za njegovo oslobađanje kroz pravne procese. Njena kandidatura za predsedničke izbore, planirane za novembar 2025, podstakla je spekulacije da je to pokušaj da se zaštiti od krivičnog gonjenja. Međutim, ona nije optužena ni za kakve zločine.

Hernandezov brat, Juan Antonio „Toni“ Hernandez, već je osuđen na doživotni zatvor u Sjedinjenim Državama zbog optužbi za trgovinu drogom i oružjem.

Ovo predstavlja još jedno poglavlje u kontroverznom političkom nasleđu porodice Hernandez u Hondurasu. Iako je Juan Orlando Hernandez bio pohvaljen od strane dela američke vlade zbog saradnje u borbi protiv trgovine drogom, američki tužioci su njegovo predsedništvo nazvali „švercom droge koju sponzoriše država“.