Borel u Vašingtonu: Sledeći meseci će biti odlučujući za Ukrajinu

Borel u Vašingtonu: Sledeći meseci će biti odlučujući za Ukrajinu

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel rekao je posle sastanaka u Vašingtonu 14. marta da pružanje nove podrške Ukrajini ne može da čeka s obzirom na verovatnoću nove ofanzive Ruske Federacije, prenela je agencija Rojters, prenosi „Evropska istina”.

U razgovoru sa novinarima, najviši diplomata EU je rekao da je američkim političarima preneo jednostavnu poruku: „Šta god da se uradi, mora se uraditi brzo“.

„Ovo se odnosi i na nas. Moramo ubrzati. Moramo povećati našu podršku, učiniti više i učiniti više. Zbog toga povećavamo naše industrijske odbrambene kapacitete. A to se odnosi i na Sjedinjene Države“, rekao je Borel.

On je dodao da će „naredni meseci biti odlučujući” za rusku invaziju Ukrajine u punom obimu.

Mnogi analitičari očekuju veliku rusku ofanzivu ovog leta, a Ukrajina ne može da čeka rezultate narednih izbora u SAD“, rekao je najviši diplomata Evropske unije.

Poznato je da je predsednik Predstavničkog doma SAD Majk Džonson odbio da zakaže glasanje o nacrtu zakona kojim se predviđa dodela dodatnih 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

On je obećao da će pripremiti svoj projekat podrške Ukrajini, koja može ponuditi podršku u vidu zajma ili lend-leasinga iz razloga zaštite interesa američkih poreskih obveznika. Bela kuća je odbacila ovu ideju.