Eskobar s Kurtijem: Pitanje dinara – hitno humanitarno pitanje, vlada iz Prištine da bude fleksibilna

Eskobar s Kurtijem: Pitanje dinara – hitno humanitarno pitanje, vlada iz Prištine da bude fleksibilna

„Radi se o hitnom humanitarnom pitanju kojim se odmah moramo pozabaviti i nadam se da je vlada pripremljena da bude fleksibilna u ovim razgovorima u okviru dijaloga u utorak“, kazao je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, nakon razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini.

U pitanju je odluka Centralne banke Kosova (CBK) o valuti koja se primenjuje od 1. februara, a kojom se u praksi istiskuje dinarski platni promet. Usled toga je značajno otežano isplaćivanje u dinarima na Kosovu. Ključna poteškoća se tiče toga da oko 100.000 primalaca srpskih zarada i pomoći je onemogućeno da bude redovno i neometano isplaćivano, piše KoSSev.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan boravi nekoliko dana na Kosovu u pokušaju da kosovsku vladu privoli na fleksibilnije postupanje, nakon jednoobrazne zabrinutosti koju međunarodna zajednica već mesecima iznosi kada je u pitanju postupanje ovih vlasti prema srpskom narodu na Kosovu.

Razgovor visokog američkog gosta je duže trajao, a Eskobar se pozitivno izrazio o samom sastanku.

„Imali smo vrlo dobar razgovor, i bio sam jasan: Da niko ne može da sluša priče od nekih od najranjivijih pripadnika ove zajednice – a to su oni slabi, penzionisani i studenti, a da vas ne dotaknu takve priče na koji je način ova odluka uticala na njih. Premijer je to primio k znanju i obećao je da će pogledati neke od predloga koje sam mu izneo“, naglasio je Eskobar u odgovoru na pitanje hoće li biti revizije postupanja u primeni uredbe CBK, a koji se tiče dinara.

Istovremeno je kosovskog premijera pohvalio zbog odluke o upisu manastirske zemlje, koju je, kako kaže „on doneo“.

„Bila je to teška, ali prava odluka“, naglasio je Eskobar, uz naglašavanje vladavine prava i toga da se radi o odluci Ustavnog suda.

Da ga dotiče ono što su mu kazali korisnici zarada i primanja iz Srbije, a sa čim se suočavaju, Eskobar je potvrdio i ranije, i tokom konferencije za medije pred dolazak na Kosovu, kao i neposredno pred današnji sastanak sa Kurtijem.

Pitali su ga i o tome da li SAD imaju neuravnotežen pristup prema Srbima, na šta je on kazao da „jeste neuravnotežen, jer sve što smo radili bilo je za Kosovo“.

„Odmah nakon Ohrida, podržali smo vašu kandidaturu za Savet Evrope. Podržali smo vaše demokratske procese, uključujući i izbore na Severu. Stali smo uz vas nakon napada 24. septembra i podržali odluku o nabavci džavelina. Dakle, objasnite mi kako je to neuravnotežen priustup. Zaista i jeste: Sve što smo uradili bilo je za Kosovo i nastavićemo to da činimo. U međuvremenu se stvarno nadamo da će Kosovo čuti našu zabrinutost. To ne bi trebalo da bude teško, jer se radi o građanima Kosova“, poručio je Eskobar.