Evropska komisija će sledeće nedelje predložiti da se ograniči uvoz žitarica iz Ruske Federacije i Belorusije

Evropska komisija će sledeće nedelje predložiti da se ograniči uvoz žitarica iz Ruske Federacije i Belorusije

Očekuje se da će Evropska komisija sledeće nedelje predstaviti predlog kvantitativnih ograničenja na uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije, u jeku protesta evropskih farmera i poziva Ukrajini da preduzme ovaj korak, prenosi „Evropska istina“.

Kako je za RMF FM rekao neimenovani evropski diplomata, predlog Evropske komisije uključiće kvote za prehrambene proizvode iz Ruske Federacije i Belorusije. Oni žele da izbegnu potpuni embargo u EU, plašeći se globalnih kolebanja cena i negativnog uticaja na siromašnije zemlje sveta.

Tranzit ruskih i beloruskih poljoprivrednih proizvoda biće, kao i do sada, dozvoljen, navodi se u materijalu.

„Do sada nije bilo kvantitativnih ograničenja na uvoz žita iz Rusije, dok takva ograničenja postoje za uvoz iz Ukrajine. Takvu odluku je postajalo sve teže podržati sa moralne i političke tačke gledišta“, piše RMF FM.

Prema podacima Eurostata, u EU je 2023. uvezeno više od 1,5 miliona tona žitarica u poređenju sa 970 hiljada tona 2022. godine. Tako je problem sa ruskim poljoprivrednim proizvodima postao realan.

Podsetimo, u februaru je letonski parlament usvojio privremenu zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Belorusije najmanje do jula 2025. godine. Letonija je navela da ovaj korak ima za cilj prekid ekonomskih veza sa zemljama agresorima i dopunjava sankcije EU.

Poljski Seimas je 8. marta usvojio rezoluciju kojom se poziva na uvođenje sankcija na uvoz ruskih i beloruskih prehrambenih proizvoda.