Pomorske snage EU kažu da prate brod pod zastavom Bangladeša koji su zaplenili pirati kod somalijske obale

Pomorske snage EU kažu da prate brod pod zastavom Bangladeša koji su zaplenili pirati kod somalijske obale

23 člana posade teretnog broda pod zastavom Bangladeša, na koji su se ove nedelje ukrcali pirati ispred Somalije, uzeti su kao taoci, a brod Evropske unije prati brod dok se kreće prema obali, pomorskoj bezbednosti EU sila je rekla u sredu.

Otmica MV Abdulaha, koju je u utorak prvi prijavila britanska vojska, dogodila se skoro 700 milja (1.100 kilometara) istočno od somalijske primorske prestonice Mogadiša.

Brod EU raspoređen u okviru operacije ATALANTA „prati“ nosač tereta, navodi se u saopštenju snaga EU.

„Situacija na brodu je da su pirati uhvatili i uzeli za taoce njegovu 23-članu posadu“, navodi se u saopštenju. „Posada je bezbedna, a akcija je još u toku. Brod plovi prema obali Somalije.

Dvadeset naoružanih napadača preuzelo je kontrolu nad brodom dok je išao iz glavnog grada Mozambika, Maputa do Hamrije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodi Ambrei, britanska kompanija za pomorsko obezbeđenje.

Brod je u vlasništvu bangladeške kompanije SR Shipping Lines, sestrinskog koncerna kompanije Kabir Steel and Rerolling Mill Group sa sedištem u Chattogramu, rekao je savetnik za medije kompanije Mizanul Islam lokalnim medijima u Bangladešu.

Nekada rasprostranjena piraterija kod somalijske obale smanjila se nakon vrhunca u 2011. godini, ali je zabrinutost zbog novih napada porasla poslednjih meseci.

U decembru su prijavljena najmanje dva incidenta. Jedna je uključivala trgovački brod koji su zaplenili teško naoružani ljudi u blizini grada Ejl na obali Somalije. Drugi je uključivao trgovački brod pod malteškom zastavom koji je poslednji put otet u Arapskom moru i premešten u isto područje kod obale Somalije.

Vode kod Somalije doživele su vrhunac piraterije 2011. godine kada su UN saopštile da je zabeleženo više od 160 napada. Incidenti su kasnije drastično opali, uglavnom zbog prisustva američke i savezničke mornarice u međunarodnim vodama.