Kina i NATO su vodili vojni dijalog o bezbednosnoj politici

Kina i NATO su vodili vojni dijalog o bezbednosnoj politici

Predstavnici Ministarstva odbrane Kine i Severnoatlantskog saveza održali su 13. marta u Pekingu osmi sastanak u okviru vojnog dijaloga o bezbednosnoj politici, obavestili su NATO i kinesko Ministarstvo odbrane.

Kineska strana je navela da su strane razmenile mišljenja o „odbrambenoj saradnji Kine i NATO-a, kao io međunarodnoj i regionalnoj situaciji”.

Alijansa je navela da je njihovu delegaciju predvodio direktor Odeljenja za bezbednost zasnovanu na saradnji general-major Dačijan-Tiberiju Ščerban, a sa kineske strane zamenik direktora Kancelarije za međunarodnu vojnu saradnju general-major Jao Ćing.

„Tokom sastanka razgovaralo se o temama poput globalne i regionalne bezbednosti sa naglaskom na ruskoj ilegalnoj invaziji na Ukrajinu, pomorskoj bezbednosti i pitanjima od zajedničkog interesa“, navodi se u saopštenju NATO-a.

Predstavnici Alijanse posebno su istakli značaj ovakvih pregovora, koji su „vrijedan forum za rješavanje zajedničkih problema i interesa i promovišu transparentnost“.

Razgovori su održani nedelju dana nakon što je Švedska ušla u NATO, postavši njegova 32. članica. Pre toga, poslednja runda pregovora na vojnom nivou između Kine i NATO-a održana je u februaru 2023. godine u sedištu Alijanse u Briselu.

U decembru su šefovi vojski Sjedinjenih Država i Kine održali prve pregovore za godinu i po dana u formatu video konferencije.