Šolc proglasio Ukrajinu crvenom linijom

Šolc proglasio Ukrajinu crvenom linijom

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je poslanicima u Bundestagu u sredu da odbija da naoruža Ukrajinu krstarećim raketama dugog dometa Taurus.

Kijev je sve glasniji o nedostatku naoružanja i municije na linijama fronta, i dugo je tražio posebno rakete nemačke proizvodnje. Šolc je bio nevoljan, upozoravajući da bi Kijev mogao da koristi projektile Taurus, koji imaju domet do 500 km, da pogodi mete duboko u Rusiji, pogoršavajući sukob.

Tokom plenarne sednice, Šolc je ponovo potvrdio svoj stav, rekavši da je isporuka projektila Taurus „linija koju ne želim da pređem kao kancelar“. On je dodao da bi bilo „neodgovorno“ snabdevati rakete bez učešća nemačkih vojnika, koji su obučeni da znaju „kuda da ciljaju, pucaju i pogađaju“.

Šolc je rekao da je neophodno „obezbediti da nemački vojnici ne budu uključeni u isporuku oružja“, te stoga snabdevanje raketama Taurus „ne dolazi u obzir“.

Kancelarka je istakla da ima odgovornost da spreči Nemačku da direktno učestvuje u ukrajinskom sukobu.

„Kao kancelar, imam odgovornost da sprečim Nemačku da se umeša u ovaj rat… Razboritost nije nešto što se može kvalifikovati kao slabost, kako to neki smatraju, ali razboritost je ono na šta naši građani imaju pravo“, naveo je on, napominjući da bilo je važno nastaviti pažljivo odmeravanje svake pojedinačne odluke u vezi sa Ukrajinom.

Potencijalna nabavka projektila Taurus Ukrajini privukla je pažnju Kremlja nakon procurelog snimka visokih nemačkih vojnih zvaničnika koji razgovaraju o upotrebi oružja za uništavanje ruskog Krimskog mosta. Curenje je navelo bivšeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da optuži Nemačku da se priprema za sukob sa Rusijom, što je Berlin negirao.

Moskva je više puta upozoravala da, snabdevajući Kijev oružjem, njeni zapadni pristalice samo produžavaju sukob bez uticaja na njegov ishod. Rusija bi više volela da prekine neprijateljstva i započne mirovne pregovore, ali kaže da ne vidi takvu spremnost ni Kijeva ni njegovih pristalica.