Studija nudi nove uvide u najranije faze razvoja tumora na mozgu

Studija nudi nove uvide u najranije faze razvoja tumora na mozgu

Naučnici koji rade na boljem razumevanju i pronalaženju leka za tumore mozga postigli su napredak u identifikaciji početnih događaja u ćelijama koji mogu dovesti do rasta tumora.

Istraživački tim – sa sedištem u Centru izvrsnosti za istraživanje tumora mozga na Univerzitetu u Plimoutu – otkrio je procese „spremnosti“ koji se dešavaju neposredno pre početka tumora na mozgu, ali koji bi mogli biti od vitalnog značaja za rast tumora.

Koristeći Drosophila voćne mušice kao model, uspeli su da odrede promene koje mogu biti uključene u pretvaranje zdrave ćelije u tumorsku ćeliju unutar mozga. Zatim su preveli neke od nalaza koristeći ćelije glioma.

Otkriveni podaci omogućili su istraživačkom timu da detaljnije identifikuje mehanizam kojim protein HEATR1 – čija je prekomerna ekspresija povezana sa lošom prognozom kod glioma – radi sa regulatorom rasta MIC i potreban je za povećanje proizvodnje ribozoma koji su suštinska mašina. unutar ćelija za rast tumora na mozgu.

U studiji objavljenoj u EMBO Reports, tim—predvođen dr Klaudijom Baros—kaže da je potrebno više rada da bi se razumele precizne implikacije ovih veoma ranih promena.

Međutim, oni dodaju da je usporavanje ili sprečavanje rasta tumora od vitalnog značaja za poboljšanje kvaliteta života i stope preživljavanja pacijenata.

Istraživanje doprinosi našem razumevanju kako se tumori na mozgu mogu formirati i otvara puteve istraživanja za pronalaženje novih potencijalnih meta za lekove za terapije tumora glioma.

„Koristeći voćnu mušicu Drosophila kao model, uspeli smo da identifikujemo i ispitamo ćelije u početnim fazama formiranja tumora mozga unutar mozga. Ove ćelije imaju najupečatljivije razlike u svom metaboličkom i proteinskom balansu u poređenju sa normalnim ćelijama, “, kaže Baros.

Studija je poslednja koja je objavljena kao deo tekućeg rada koji se odvija u Centru izvrsnosti za istraživanje tumora mozga na Univerzitetu u Plimutu.

Taj širi rad pomaže istraživačima da razviju bolje razumevanje tumora mozga, koji uključuju tipove niskog i visokog stepena.

„Ima još mnogo posla koji treba da se uradi, ali ovi rani nalazi su značajni jer bi nam, uz više istraživanja, mogli pomoći da razvijemo nove tretmane koji će efikasnije ciljati tumorske ćelije i tako poboljšati ishode za pacijente“, kaže dr Karen Nobl, direktor istraživanja, politike i inovacija u Brain Tumor Research.