Istraživanje veze između migrenske glavobolje i kretanja

Istraživanje veze između migrenske glavobolje i kretanja

Studija koju su vodili istraživači iz medicinskog centra Beth Israel Deaconess (BIDMC) nudi nove uvide u mehanizme bola migrene, posebno u pojavu pogoršanja migrenskih glavobolja sa kretanjem. Nalazi nude potencijalni mehanizam koji može objasniti ovaj klinički fenomen.

Rad je objavljen u časopisu eLife.

Koristeći novi pristup slikanju kod miševa, istraživači su istraživali uticaj kortikalne depolarizacije koja se širi na migrenu na pokretanje senzornih nerava koji inerviraju moždane ovojnice koje pokrivaju i štite mozak, čija se aktivacija smatra pretpostavljenim izvorom bola povezanog sa migrenom.

Tim je identifikovao preosetljivost meningealnih aferentnih vlakana na male meningealne deformacije povezane sa kretanjem kao potencijalni neuronski supstrat koji leži u pozadini pogoršanja migrenske glavobolje tokom normalnih fizičkih aktivnosti.

Tim je takođe primetio akutni, spori talas povišene aktivnosti kalcijuma koji se širi preko meningealnih senzornih nerava i duž njihove dužine kao odgovor na depolarizaciju kortikalnog širenja koja bi mogla da posreduje u lokalnom neuroinflamatornom odgovoru i naknadnoj aferentnoj senzitizaciji koja je implicirana u patofiziologiji migrene.