Istraživači identifikuju gen uključen u ranjivost neurona kod Alchajmerove bolesti

Istraživači identifikuju gen uključen u ranjivost neurona kod Alchajmerove bolesti

Rane faze neurodegenerativnih poremećaja karakteriše akumulacija proteina u diskretnim populacijama moždanih ćelija i degeneracija ovih ćelija. Za većinu bolesti, ovaj obrazac selektivne ranjivosti je neobjašnjiv, ali bi mogao dati značajan uvid u patološke mehanizme.

Alchajmerova bolest (AD), vodeći uzrok demencije u svetu, definisana je pojavom dve karakteristične patološke lezije, amiloidnih plakova (ekstracelularnih agregata AI² peptida) i neurofibrilnih čvorova (unutarćelijski agregati hiperfosforilisanog taua, ili NFT). Dok su plakovi široko rasprostranjeni u neokorteksu i hipokampusu, NFT prate dobro definisan regionalni obrazac koji počinje u glavnim neuronima iz entorhinalnog korteksa.

U novoj studiji sa Bostonskog univerziteta Chobanian & Avedisian School of Medicine, istraživači su identifikovali gen za koji veruju da može dovesti do degeneracije neurona koji su najranjiviji na AD.

„Pokušavamo da razumemo zašto su određeni neuroni u mozgu posebno ranjivi tokom najranijih faza AD. Zašto se akumuliraju i degenerišu veoma rano je nepoznato. Verujemo da bi razjašnjavanje ove ranjivosti omogućilo novi terapeutski put za AD“, rekao je korespondent. autor Jean-Pierre Roussarie, dr, docent anatomije i neurobiologije u školi.

U saradnji sa vodećim stručnjacima za računarsku genomiku sa Univerziteta Rajs, istraživači BU, zajedno sa korespondentnom autorkom Patrišom Rodrigez-Rodriges, dr. s Instituta Karolinska, koristili su najsavremenije alate za analizu sa mašinskim učenjem da identifikuju gen DEK kao verovatno odgovoran za ranjivost neurona entorhinalnog korteksa.

Oni su ubrizgali viruse u entorhinalni korteks eksperimentalnih modela i neurona uzgajanih u laboratoriji da bi manipulisali nivoima DEK gena. Kada su smanjili nivoe DEK gena, ranjivi neuroni su počeli da akumuliraju tau i degenerišu.

Prema istraživačima, sprečavanje ovih neurona od degeneracije ciljanjem na DEK ili proteine koji sarađuju sa DEK-om sprečilo bi pacijente da razviju gubitak pamćenja i smanjilo bi bolest pre nego što se proširi na veća područja mozga. „S obzirom da su neuroni entorhinalnog korteksa neophodni za formiranje novih sećanja, a pošto su toliko ranjivi i prvi umiru, to objašnjava zašto je prvi simptom AD nemogućnost formiranja novih sećanja“, rekao je Rusari.

Istraživači veruju da su ovi nalazi prvi korak u razumevanju kako ovi krhki neuroni umiru, ali se nadaju da će otkriti dodatne gene kako bi u potpunosti razumeli šta dovodi do smrti kritičnih neurona koji formiraju memoriju.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Brain.