Želite da ostvarite svoje snove? Pokušajte da podelite svoje ciljeve

Želite da ostvarite svoje snove? Pokušajte da podelite svoje ciljeve

Nova istraživanja vođena na Vhartonu otkrila su moć razbijanja velikih ciljeva na manje korake kako bi se postigao dugoročni uspeh. Analizirajući efekte razbijanja ciljeva na volontiranje na Crisis Text Line platformi, istraživači su otkrili značajno povećanje vremena provedenog volontirajući kad su volonteri imali preciznije postavljene podciljeve. Ova strategija, koja je postala poznata kao „efekat mikro-ciljeva“, može biti ključna za postizanje ciljeva u organizacijama i pojedinaca.

Istraživači su radili s više od 9.000 volontera na Crisis Text Line platformi za krizno savetovanje. Postavili su cilj od 200 sati volontiranja godišnje, ali su volonterima dali različite smernice kako bi postigli taj cilj: neki su bili ohrabreni da volontiraju 4 sata nedeljno, dok su drugi trebali da rade 8 sati svake 2 nedelje. Rezultati su pokazali da su volonteri koji su imali preciznije postavljene podciljeve značajno više vremena provodili volontirajući.

Ovi nalazi imaju važne implikacije za organizacije i pojedince koji teže postizanju dugoročnih ciljeva. Razbijanje ciljeva na manje, upravljive korake može značajno povećati motivaciju i posvećenost. Ova strategija može biti posebno korisna u organizacijama kao što je Crisis Text Line, gde povećanje volontiranja za čak 8% može doneti značajne koristi.

Iako razbijanje ciljeva može biti korisna strategija, istraživači ističu važnost fleksibilnosti. Previše detaljno postavljeni podciljevi mogu ograničiti fleksibilnost i smanjiti šanse za uspeh. Umesto toga, fleksibilnost u postavljanju ciljeva može omogućiti bolju prilagodljivost i dugoročnu posvećenost.

Ovi rezultati naglašavaju važnost razbijanja ciljeva na manje korake kako bi se postigao dugoročni uspeh. Organizacije i pojedinci mogu koristiti ovu strategiju kako bi povećali posvećenost i motivaciju ka svojim ciljevima. Fleksibilnost u postavljanju ciljeva takođe je ključna za održavanje dugoročne posvećenosti i uspeha.