Godišnjica prvih velikih demonstracija protiv vladavine Slobodana Miloševića

Godišnjica prvih velikih demonstracija protiv vladavine Slobodana Miloševića

Prve masovne demonstracije u višestranačkoj Srbiji protiv vladavine Slobodana Miloševića održane su na današnji dan 1991. godine, na Trgu republike.

Demonstracije 9. marta, u organizaciji Srpskog pokreta obnove pod sloganom „Miting protiv petokrake“, bile su početak uličnih protesta opozicije u Srbiji na koje je vlast odgovorila silom.

Bila je to pobuna protiv režima i uređivačke politike državne televizije, koja je tada prvi put nazvana „TV Bastiljom“.

Glavni zahtev upućen vlasti bila je smena generalnog direktora RTS-a Dušana Mitevića i još četvorice urednika zbog uvredljivih komentara na račun opozicije.

Demonstracije su bile zabranjene, pa je policija od ranog jutra blokirala prilaze Beogradu, u nameri da spreči dolazak pristalica opozicije iz unutrašnjosti zemlje.

Uprkos tome, na Trgu republike se okupilo oko 100.000 građana, a oko podneva policija je krenula u razbijanje demonstracija iz Francuske ulice i s platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Lideri opozicije sklonili su se u Narodno pozorište, a vrata im je otvorila tadašnja upravnica pozorišta Vida Ognjenović. 

Dok su se sa terase Narodnog pozorišta lideri opozicije obraćali demonstrantima, policija je stezala obruč i pokušavala da rastera građane ogromnim količinama suzavca, vodenim topovima, gumenim mecima, konjicom.

Demonstranti su pružali otpor, pa su ubrzo počeli višečasovni sukobi sa policijom.

Na prebijanje demonstranata, lider SPO-a Vuk Drašković odgovorio je pozivom na „juriš“ sa balkona pozorišta. 

U sukobima policije i demonstranata povređeno je više od 200 ljudi, a u Masarikovoj ulici, dok je bežao od demonstranata, život je izgubio policajac Nedeljko Kosović.

Nešto kasnije, policija je upotrebila vatreno oružje i tom prilikom je stradao sedamnaestogodišnji Branivoj Milinović.

Lider SPO-a Vuk Drašković je uhapšen, a zabranjen je rad Televiziji Studio B i Radiju B92. Slobodan Milošević demonstrante je nazvao „snagama haosa i bezumlja“.

Hapšenje lidera SPO izazvalo je revolt studenata koji su iz Studentskog grada krenuli ka Terazijama.

Policija je studente dočekala na Brankovom mostu, ponovo su upotrebljeni suzavac i palice, a pošto su oni posedali na asfalt, akcija policije je ubrzo prekinuta.

Te večeri, oko 20 časova, na ulice Beograda prvi put posle Drugog svetskog rata izašli su tenkovi, a odluku o tome donelo je kolektivno rukovodstvo, Predsedništvo bivše SFRJ.

Protesti nekoliko hiljada studenata i građana, nastavljeni su na Terazijama sve do 14. marta, kada su Drašković i svi uhapšeni oslobođeni, a Skupština Srbije usvojila ostavke direktora RTS-a i ministra unutrašnjih poslova Radmila Bogdanovića, a televizija Studio B i Radio B92 su nastavili sa radom