Irski ustav kaže da je ženi mesto u kući – od birača se traži da se to promeni

Irski ustav kaže da je ženi mesto u kući – od birača se traži da se to promeni

Na Međunarodni dan žena, irski građani će se izjasniti na dva referenduma koji bi mogli značajno da promene irski ustav star 87 godina. Ovi referendumski glasovi ciljaju na ukidanje delova ustava koji se smatraju zastarelim i seksističkim.

Prvi referendum traži od birača da uklone deo ustava koji porodicu definiše isključivo na osnovu braka, umesto toga predlaže klauzulu koja bi omogućila osnivanje porodice i na osnovu drugih trajnih veza. Drugi referendum se odnosi na brisanje referenci koje se odnose na ulogu žene u kući kao ključnu podršku državi, umesto toga predlaže podršku „pružanju brige od strane članova porodice jedni drugima“.

Premijer Leo Varadkar najavio je referendum pre godinu dana kao deo napora da se unapredi rodna ravnopravnost i eliminira diskriminatorni jezik iz ustava.

Uprkos podršci glavnih političkih stranaka i mnogih žena za ove promene, postoji i protivljenje, posebno od strane tradicionalističkih grupa. Međutim, Varadkar naglašava da odbijanje promena bio bi nazadak za zemlju, dok bi usvajanje promena potvrdilo da su sve porodice jednake.

Birači će odlučiti o ovim pitanjima na glasanju koje će trajati od 7 do 22 časa u petak. Prebrojavanje glasova počinje u subotu u 9 sati, a rezultati će verovatno biti poznati u subotu popodne ili uveče. Irski građani stariji od 18 godina imaju pravo glasa, a očekuje se da će odluka imati dalekosežne posledice za društvo i rodnu ravnopravnost u Irskoj.