Studija identifikuje potencijalne tumorske markere za rizik od karcinoma kod pacijenata sa hroničnim hepatitisom C

Studija identifikuje potencijalne tumorske markere za rizik od karcinoma kod pacijenata sa hroničnim hepatitisom C

Istraživački tim sa Medicinskog fakulteta u Hanoveru (MHH) sproveo je studiju koja upoređuje promene u prirodnim ćelijama ubicama (NK ćelijama) urođenog imunološkog odbrambenog sistema kod pacijenata sa hroničnim hepatitisom C kao faktor rizika za kasniji razvoj hepatocelularnog karcinoma (HCC).

Hepatocelularni karcinom je maligni tumor jetre koji se obično razvija u teško oštećenoj jetri, uključujući slučajeve ciroze jetre izazvane infekcijom virusom hepatitisa C (HCV). Iako su visoko efikasni antivirusni lekovi dostupni već nekoliko godina i eliminišu HCV iz tela, pacijenti sa cirozom jetre i dalje su izloženi riziku od razvoja HCC.

Tim istraživača otkrio je da su NK ćelije kod pacijenata koji su kasnije razvili HCC nakon tretmana antivirusnim lekovima direktnog dejstva bile izmenjene u poređenju sa NK ćelijama nebolesnih pacijenata. Ovo otkriće sugeriše da bi promene u NK ćelijama mogle poslužiti kao tumorski markeri za identifikaciju pacijenata sa rizikom od HCC u budućnosti, pre nego što se rak jetre razvije.

NK ćelije su deo urođenog imunog sistema i igraju ključnu ulogu u borbi protiv infekcija i raka. Iako ne reaguju specifično na antigene kao odbrambene ćelije stečenog imunog sistema, NK ćelije pokazuju promene pod uticajem iskustava sa tumorima. Studija je identifikovala proteine TIM-3 i CD38 kao posebno zastupljene na NK ćelijama pacijenata sa cirozom jetre koji su kasnije razvili HCC, a ovi proteini su povezani sa kasnijim razvojem karcinoma jetre.

Ovi rezultati omogućavaju bolje razumevanje mehanizama koji stoje iza razvoja HCC kod pacijenata sa hroničnim hepatitisom C i pružaju mogućnost razvoja novih dijagnostičkih alata za identifikaciju pacijenata sa povećanim rizikom od HCC. Očekuje se da će ova saznanja doprineti unapređenju rane detekcije i intervencije kod pacijenata sa cirozom jetre nakon izlečenja HCV-a, čime će se poboljšati ishodi ovih pacijenata.