Zdravlje odojčadi je narušeno tokom nestašice formule za bebe

Zdravlje odojčadi je narušeno tokom nestašice formule za bebe

Nedostatak formula za bebe u SAD pre dve godine primorao je mnoge roditelje da nevoljno menjaju brend ili tip. Nedavno istraživanje istraživača sa Univerziteta u Kaliforniji, Dejvis, naglašava kako su ove zamene dovele do neželjenih efekata za bebe, uključujući povraćanje. Studija je objavljena u časopisu Nutrients.

U onlajn anketi od 178 roditelja čija su beba bila mlađa od šest meseci tokom nestašice u maju 2022. godine, 81% ispitanika je promenilo formulu, a 87% njih je promenilo formulu jer nisu mogli da pronađu formulu koju su obično koristili.

„Imamo toliko izbora hrane kao odrasli; možete jesti bilo šta“, rekla je Jennifer Smilovitz, docentica Cooperative Ektension na Odeljenju za ishranu koja je odgovarajući autor studije. „Bebe imaju stroge potrebe za hranljivim materijama; mogu da jedu samo dve stvari: ljudsko mleko i formulu.“

Abbott Nutrition, jedan od najvećih američkih proizvođača formula za bebe, opozvao je više brendova svojih proizvoda u prahu 2022. zbog bakterijske kontaminacije. Ovaj potez je pogoršao postojeće nestašice uzrokovane problemima u lancu snabdevanja u vezi sa pandemijom.

Istraživači su otkrili da je 60% odojčadi čiji su roditelji morali da promene formulu iskusilo probleme kao što su nervoza, gasovi, pljuvanje, zatvor i dijareja. Deca koja su se oslanjala na specijalne formule zbog medicinskog ili metaboličkog stanja imala su ove probleme češće od beba kojima nisu bile potrebne specijalne formule.

„Bio sam zaista šokiran kada sam video da toliko beba ima štetne efekte od promene formula, to je nešto o čemu zapravo ne govorimo“, rekao je Smilovic.

Istraživanje pokazuje da je oko 30% roditelja menjalo formule tri do pet puta tokom nestašice. Takođe su posetili više od četiri prodavnice u periodu od 24 sata kako bi pronašli formulu za bebe i putovali više od 20 milja u periodu od 24 sata da bi kupili formulu.

„Ako imate mladu bebu, to je teret“, rekao je Smilovitz.

Ovo je druga anketa koju su Smilovitz i istraživači sproveli na ovu temu. Prošle godine su objavili rad koji je pokazao da je 48,5% pojedinaca koristilo najmanje jednu nebezbednu praksu hranjenja tokom nestašice, u odnosu na 8% ranije.

Da bi im pomogli da se snađu u nedostatku formule, roditelji su se oslanjali na nekoliko resursa, uključujući društvene medije (51%) i pružaoce zdravstvenih usluga (48%), zatim rođaci ili prijatelji (43%) i konsultant za dojenje ili savetnik za laktaciju (30%) , prema najnovijoj anketi.

Smilovitz se nada da će rezultati ovih istraživanja podstaći promene u politici i programima zdravstvene zaštite kako bi se poboljšala otpornost sistema hrane za bebe i nadamo se da će se sprečiti krize hranjenja odojčadi u budućnosti. Ona je rekla da bi informisanje majki o njihovim opcijama i resursima tokom i odmah nakon trudnoće bio korak u pravom smeru.

„Vidimo da postoji sistematski problem u snabdevanju odojčadi, a to je rezultat nedostatka edukacije o laktaciji i podrške i prioriteta u ishrani majčinog mleka“, rekla je ona. „Moramo da poboljšamo snabdevanje odojčadi hranom i to počinje sa podrškom majkama i bebama.“