Istraživači kreiraju komplet alata za podršku bezbednosti u školi

Istraživači kreiraju komplet alata za podršku bezbednosti u školi

Profesori Univerziteta u Virdžiniji Djui Kornel i Dženifer Meng kreirali su komplet alata koji školski okrugi mogu da koriste kako bi pomogli u zaštiti škola od pretnji, uključujući nasilje oružjem.

Ovaj komplet koji je objavio Nacionalni centar za školsku bezbednost Univerziteta u Mičigenu pruža uputstva školama za primenu timova za procenu pretnji. Timovi obično uključuju školske administratore, stručnjake za mentalno zdravlje i osoblje za sprovođenje zakona.

„Na osnovu sve većeg broja državnih zahteva ili smernica, više od 60% škola sada izveštava da imaju tim za procenu pretnji“, rekao je Kornel, Virgil S. Vord, profesor obrazovanja na UVA školi za obrazovanje i ljudski razvoj i vodeći stručnjak o proceni ugroženosti i bezbednosti škole.

„Ogroman porast upotrebe timova za procenu pretnje stvorio je potrebu za nacionalnim standardima prakse“, rekao je on. „Ovaj komplet alata, o kome će saznati više od 200 nacionalnih stručnjaka za procenu pretnji, pružiće praktične smernice za efikasnu obuku, primenu i evaluaciju timova za procenu pretnji.

Priručnik je osmišljen da pomogne školama u identifikaciji metoda zasnovanih na dokazima za procenu i reagovanje na pretnje uz zaštitu prava učenika. Odlikuje se naglaskom na obezbeđivanju da se protokoli za procenu pretnji primenjuju pošteno i pravično za marginalizovane grupe, posebno za obojene i studente sa invaliditetom.

„Naš vodič pomaže školama da razmotre ko bi trebalo da bude u njihovom timu za procenu pretnji, koliko često bi trebalo da se sastaju i šta bi trebalo da bude pokriveno na tim sastancima“, rekao je Maeng, vanredni profesor u projektu UVA School of Education za nasilje nad mladima. „Takođe uključuje preporučene korake za procenu efikasnosti timova za procenu pretnji i obezbeđivanje pravednih i pravičnih rezultata među grupama učenika.“

Istraživanje koje su sproveli Cornell i Maeng u školama u Virdžiniji i Floridi pokazalo je uspeh dobro sprovedenog programa procene pretnji u smanjenju ili eliminisanju dispariteta u disciplinskim rezultatima i ishodima sprovođenja zakona koji su povezani sa rasom i statusom invaliditeta.

Za Kornela i Meenga, ovo je kritično vreme da se praktični saveti na osnovu informacija od strane nacionalnih stručnjaka za procenu pretnje stave na raspolaganje. 2013. godine, Virdžinija je postala prva država koja je zahtevala timove za procenu pretnji u svakoj javnoj školi, a od tada je usledilo više država. Sredstva koja su školama dostupna kroz Zakon o sprečavanju nasilja u školama iz 2018. o učenicima, nastavnicima i službenicima takođe su podržala povećan broj ovih timova u školama.

UVA je partnerska institucija u Nacionalnom centru za školsku bezbednost, koji se nalazi u okviru Instituta za prevenciju povreda vatrenim oružjem Univerziteta u Mičigenu.

Neke škole i države su pokušale da kreiraju sopstveni model procene pretnje. Integracijom preporučenih praksi vodećih stručnjaka u ovoj oblasti, komplet alata čiji su koautori Kornel i Maeng može pomoći rukovodiocima škola da odluče da li da kreiraju sopstveni model procene pretnji ili da usvoje postojeći.

Školski centar za bezbednost će distribuirati komplet alata i raditi sa školama širom zemlje koje imaju federalna sredstva na uspostavljanju programa za procenu opasnosti.

„Nadamo se da će škole implementirati programe procene pretnji koji su bezbedni i efikasni u sprečavanju nasilja, identifikovanju učenika kojima su potrebne usluge i stvaranju fer i pravičnih rezultata za sve učenike“, rekao je Kornel.