Osam uobičajenih pitanja koje novi roditelji postavljaju o vitaminu K

Osam uobičajenih pitanja koje novi roditelji postavljaju o vitaminu K

Vitamin K je hranljiva materija koja pomaže u zgrušavanju krvi ili zaustavljanju krvarenja. Većina odraslih dobija vitamin K iz hrane. Bakterije u debelom crevu takođe stvaraju vitamin K koji telo može da apsorbuje.

Zdravstveni radnici preporučuju da sve bebe dobiju injekciju vitamina K pri rođenju kako bi im se krv efikasno zgrušavala. Novi roditelji često imaju pitanja o ovim preventivnim merama za novorođenčad, koje takođe mogu uključivati skrining za genetska stanja i antibiotsku mast za oči kako bi se sprečile infekcije oka.

Evo odgovora na uobičajena pitanja koja novi roditelji postavljaju u vezi sa vitaminom K:

Od 1961. godine, Američka akademija za pedijatriju preporučuje jednu dozu vitamina K koja se ubrizgava u butni mišić novorođenčeta kako bi se sprečilo krvarenje. Preporučena doza se zasniva na težini novorođenčeta i daje se u roku od šest sati od rođenja.

Novorođenče obično ima nizak nivo vitamina K u krvi pri rođenju. Čak i ako trudnica ima ishranu dovoljnu za vitamin K, samo minimalna količina se prenosi kroz placentu pre rođenja i nije dovoljna da zaštiti bebu nakon rođenja.

Iako je majčino mleko najbolja ishrana za svu odojčad, ono ima relativno nizak nivo vitamina K. Iako formula ima više vitamina K po unci tečnosti nego majčino mleko, beba je i dalje izložena riziku od nedostatka vitamina K bez injekcije nakon rođenja .

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, nedavni dokazi takođe pokazuju da osoba nakon porođaja koja uzima velike doze vitamina K tokom dojenja ne povećava nivo koji se prenosi na bebu dovoljno da spreči rizik od krvarenja sa nedostatkom vitamina K.

Nema dokaza da injekcija vitamina K nanosi štetu bebi. Roditelji mogu da minimiziraju kratkotrajnu nelagodnost od injekcije tako što će držati ili hraniti bebu dok se daje.

Vitamin K nije vakcina, ne sadrži živu i dokazano je da je bezbedan i koristan više od 60 godina.

Nedostatak vitamina K javlja se kod muške i ženske bebe i može se razviti u sledećim vremenskim okvirima nakon rođenja:

Krvarenje sa nedostatkom vitamina K može se desiti kada beba nema dovoljno vitamina K. Zdravstveni radnici znaju za ovo stanje, takođe poznato kao hemoragijska bolest novorođenčeta, mnogo decenija. Novi roditelji možda nisu svesni krvarenja sa nedostatkom vitamina K jer je postalo manje uobičajeno sada kada većina beba prima injekciju.

Postoji rizik od krvarenja u telu do 6 meseci starosti kod beba koje ne dobiju injekciju vitamina K pri rođenju. Ove bebe imaju 80 puta veće šanse da dožive teško krvarenje.

Bebe koje ne dobiju injekciju vitamina K pri rođenju možda neće imati znakove upozorenja krvarenja danima, nedeljama ili mesecima. Simptomi uključuju lako stvaranje modrica, blediju od uobičajene kože ili krv u stolici. Krvarenje sa nedostatkom vitamina K može se javiti u različitim delovima tela novorođenčeta, kao što su koža, pupčana vrpca, nos, usta, gastrointestinalni trakt i mozak. Krvarenje u mozgu može biti opasno po život i uzrokovati oštećenje mozga ili smrt.

Oralni dodatak vitamina K se ne preporučuje jer je manje efikasan i zahteva višestruke doze tokom nekoliko meseci da bi se postigla ista korist kao jednokratna injekcija. Uprava za hranu i lekove (FDA) nije odobrila oralni vitamin K za novorođenčad.

Pre preporuke za injekciju vitamina K pri rođenju u SAD, dojenčad muškaraca imala su povećan rizik od krvarenja tokom obrezivanja. U to vreme, jedan od svakih devet dečaka koji su imali elektivno muško obrezivanje novorođenčeta bez vitamina K imao je krvarenje koje nije prestajalo.

Rizik od krvarenja tokom obrezivanja značajno se smanjio otkako je suplementacija vitaminom K postala standard nege u SAD. Za roditelje koji izaberu elektivno obrezivanje novorođenčeta, potrebna je primena vitamina K pre procedure.

Ako vaše novorođenče dobije vitamin K pri rođenju, smanjuje se rizik od teškog krvarenja. Razgovarajte sa zdravstvenim timom vaše bebe ako imate pitanja o vitaminu K.