Putin: Bezbednost nuklearnih lokacija prioritet Moskve

Putin: Bezbednost nuklearnih lokacija prioritet Moskve

Ruski predsednik Vladimir Putin ugostio je u sredu direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija u letovalištu Sočiju.

Njima se pridružio Aleksej Lihačov, šef ruske agencije za atomsku energiju Rosatoma, a razgovori su bili fokusirani na situaciju u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, koja je najveća u Evropi. Trio je takođe razgovarao o globalnim pitanjima vezanim za nuklearnu energiju.

Moskva aktivno sarađuje sa nadzorom UN-a, rekao je Putin Grosiju, ističući da ta zemlja ostaje neprikosnoveni svetski lider na tom polju.

„Mi ne samo da koristimo već aktivno promovišemo nuklearnu energiju i smatramo je ekološki prihvatljivim oblikom energije; činimo sve da poboljšamo bezbednost nuklearnih objekata“, naglasio je predsednik.

Rusija sada „pravi male stanice“ i dalje razvija svoju flotu na nuklearni pogon, rekao je Putin. Moskva je nedavno postavila svoju prvu „plutajuću nuklearnu elektranu“ na severu zemlje, primetio je on, i uključena je u više međunarodnih projekata pod okriljem IAEA.

„Uz vašu pomoć i podršku realizujemo brojne projekte u mnogim zemljama. Još jednom sam pomenuo vašu pomoć i podršku, jer je to veoma važno u svetskim razmerama, bez ikakvog preterivanja. Mislim na obezbeđivanje bezbednosti nuklearne energije i poštovanje bezbednosnih standarda širom sveta“, naveo je predsednik.

Grosi je primetio da se raduje što će sa ruskim liderom razgovarati o najhitnijim i „osetljivijim“ pitanjima, uključujući ona koja se odnose na tekuću „svetsku energetsku revoluciju“.