Meksički vojni helikopter srušio se na moru, pri čemu su 3 pripadnika mornarice poginula, a dva nestala

Meksički vojni helikopter srušio se na moru, pri čemu su 3 pripadnika mornarice poginula, a dva nestala

Meksička mornarica saopštila je u sredu da se jedan od njenih helikoptera srušio u Pacifik ubrzo nakon što je poleteo sa palube patrolnog broda, ostavljajući tri pripadnika mornarice poginula, a dva nestala.

Mornarica je saopštila da se nastavlja potraga za onima koji se vode kao nestali nakon nesreće u sredu, a istraga o mogućim uzrocima nesreće. Troje od osam ljudi koji su se nalazili u helikopteru spašeni su živi i odvezeni su na lečenje, gde je njihovo stanje navedeno kao „stabilno“.

Dvoje poginulih bile su žene.

Helikopter Eurocopter Panter poleteo je sa okeanskog patrolnog broda za velike udaljenosti oko 200 nautičkih milja (370 kilometara) jugozapadno od luke Lazaro Kardenas na pacifičkoj obali. Meksička mornarica često patrolira tim područjem kako bi otkrila tajne pošiljke kokaina na moru.

To je druga vojna nesreća u periodu od oko dve nedelje u Meksiku u kojoj je ukupno poginulo desetak pripadnika vojske.

Meksički predsednik je u ponedeljak priznao da se sedam regruta Nacionalne garde i vojnog osoblja udavilo u nesreći na vojnoj obuci u februaru.

Utapanje 20. februara izazvalo je pitanja u vezi sa insistiranjem predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora da članovi garde prođu vojnu obuku i budu pod komandom vojske, uprkos činjenici da obavljaju civilni posao u sprovođenju zakona.

Lopez Obrador je rekao da je ukupno 11 regruta odneto talasima u toj nesreći, a četvorica su preživela. Do utapanja je došlo na plaži u blizini vojne baze u Ensenadi u Donjoj Kaliforniji.

Video snimci koje je objavila grupa za podršku rodbine žrtava pokazuju desetine kadeta kako hodaju u surf surfu sa punim uniformama. Rođaci su se pitali zašto su regruti upućeni u Pacifik kada su u to vreme postojala lokalna vremenska upozorenja o nemirnom moru i visokim talasima.

Oružane snage Meksika imaju istoriju pada helikoptera. 2022. godine, vojni helikopter se srušio u severnoj državi Sinaloa, pri čemu je poginulo 14 marinaca. Istražitelji su kasnije rekli da je helikopteru ponestalo goriva.