Grosi: „Nuklearna nesreća“ je i dalje moguća u najvećoj elektrani u Evropi

Grosi: „Nuklearna nesreća“ je i dalje moguća u najvećoj elektrani u Evropi

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi upozorio je da „nesreća“ u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani ostaje živa mogućnost. On je to rekao nakon razgovora u Sočiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u sredu.

Situacija oko objekta u regionu Zaporožja „evoluirala“ je poslednjih meseci, rekao je Grosi za RT u ekskluzivnom intervjuu. Međutim, opasnost postoji sve dok traje neprijateljstva između Moskve i Kijeva.

Grosi je rekao da se agencija „dobro etablirala“ u fabrici, koja sada miruje, za razliku od ranih faza sukoba kada je objekat pretrpeo „direktne pogotke“. Ipak, šef IAEA se uzdržao od opisa situacije kao poboljšane, navodeći da se uslovi mogu promeniti u svakom trenutku zbog aktivnih borbi u njenoj relativnoj blizini.

Upitan da li je upozorio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o „potencijalnim posledicama“ napada na fabriku, Grosi je odgovorio da ostaje u kontaktu sa svim stranama u sukobu.

„Mislim da su svi svesni šta je ovde u pitanju. Moja funkcija ovde je da stalno skrećem pažnju svima na ono što je u opasnosti. U ratnoj situaciji može se dogoditi [neočekivano]“, rekao je on. „Uveravam vas da sam vrlo jasan kada razgovaram sa svima o ovome. Dakle, uveren sam da nas čuju.“

Fabrika je pala pod kontrolu Moskve 2022. godine, na početku sukoba sa Ukrajinom. Zvanično je prebačen na upravljanje Rosatomom nakon što je region Zaporožja uključen u sastav Rusije nakon referenduma.

Rusija je više puta optuživala Kijev da je izvodio artiljerijske, raketne i bespilotne napade na objekat, kao i da je više puta slao timove specijalnih snaga da pokušaju da ga zauzmu. Postrojenje je pretrpelo manju štetu na svojoj infrastrukturi za podršku i stavljeno je u stanje mirovanja kako bi se minimizirale šanse za potencijalno katastrofalan scenario.

Međutim, Kijev je insistirao da je sama Moskva granatirala fabriku i tvrdi da je ruska vojska teško minirala objekat. Stručnjaci IAEA pregledali su stanicu prošle godine i nisu pronašli tragove eksplozivnih naprava postavljenih na lokaciji.