Francuska podržava izbor Rutea za sledećeg generalnog sekretara NATO-a

Francuska podržava izbor Rutea za sledećeg generalnog sekretara NATO-a

Francuski premijer Gabrijel Atal je tokom posete Holandiji 6. marta rekao da Pariz podržava izbor holandskog premijera Marka Rutea za sledećeg generalnog sekretara NATO, prenosi „Evropska pravda“.

„Naravno, podržavamo kandidaturu Marka Rutea za NATO, s obzirom na njegovo iskustvo, njegovu sposobnost da stvori veoma široku koaliciju i njegovu sposobnost da deluje za našu kolektivnu bezbednost“, rekao je francuski premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ruteom.

Sam Rute je, komentarišući temu NATO-a, pomenuo predsedničke izbore u SAD i izrazio uverenje da će, bez obzira na njihove rezultate, države ostati pouzdani partneri i članice Alijanse.

57-godišnji Mark Rute glavni je kandidat da zameni Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO. Trenutno obavlja funkciju premijera Holandije do formiranja nove vlade.

Očekuje se da će naslednik Stoltenberga — bivšeg norveškog premijera koji je vodio NATO deceniju — biti objavljen pre julskog samita alijanse u Vašingtonu.

Ranije su SAD, Velika Britanija i Nemačka javno najavile podršku Ruteu. Ali konačna odluka mora biti doneta uz saglasnost svih zemalja članica NATO-a.