Veliki proizvođač oružja iz Češke želi da uloži „stotine miliona evra“ u Ukrajinu

Veliki proizvođač oružja iz Češke želi da uloži „stotine miliona evra“ u Ukrajinu

Češka kompanija Čehoslovačka grupa (CSG), jedan od najvećih evropskih proizvođača oružja, želi da pomogne Ukrajini da poveća sopstvenu proizvodnju teške municije kako bi se suprotstavila invaziji na Rusku Federaciju u punom obimu, rekao je vlasnik i izvršni direktor CSG milijarder Mihal Strnad, prenosi Blumberg.

Prema rečima Strnada, češka kompanija bi želela da uloži „stotine miliona evra” u Ukrajinu i već pregovara sa ukrajinskim državnim koncern „Ukrajinska odbrambena industrija” o potencijalnom zajedničkom poduhvatu.

U Ukrajini, CSG želi da proizvodi artiljerijske i tenkovske granate, kao i tešku opremu.

Strnad je rekao da je nakon invazije Rusije na Ukrajinu, njegova kompanija više od 10 puta povećala proizvodnju municije velikog kalibra u svojim fabrikama u Slovačkoj, Španiji i Srbiji.

„Nije lako upravljati tako brzim rastom. Da imamo dogovor, preneli bismo našu tehnologiju u Ukrajinu. Tako bismo mogli da iskoristimo njihove sposobnosti i njihove ljude da povećamo proizvodnju artiljerijske i tenkovske municije“, objasnio je on.

Pored municije, CSG proizvodi vojne i civilne kamione Tatra, oklopna vozila i samohodne haubice na točkovima, kao i dogradnju tenkova T-72 iz sovjetske ere za ukrajinsku vojsku. Već sada, da bi zadovoljila potražnju, kompanija gradi nove proizvodne pogone u Češkoj Republici.

Podsećanja radi, Ukrajina je već u oktobru 2023. godine zvanično registrovala zajedničko preduzeće nemačkog koncerna za naoružanje Rajnmetala i „Ukrajinske odbrambene industrije“. Ove godine Rheinmetall AG planira da napravi svoja prva oklopna vozila u Ukrajini.

Osim toga, češka kompanija Česka zbrojovka i „Ukrajinska odbrambena industrija“ zaključile su sporazum koji će Ukrajini omogućiti sklapanje pušaka standarda NATO-a.