Jemen se suočava sa „ekološkom katastrofom“ jer potopljeni brod preti Crvenom moru

Jemen se suočava sa „ekološkom katastrofom“ jer potopljeni brod preti Crvenom moru

Potonuće broda za rasuti teret kod Jemena nakon raketnog napada Huti predstavlja ozbiljan rizik po životnu sredinu jer hiljade tona đubriva prete da se izliju u Crveno more, upozoravaju zvaničnici i stručnjaci.

Curenje goriva i hemijski zagađivač mogli bi naštetiti morskom životu, uključujući koralne grebene, i uticati na priobalne zajednice koje se za život oslanjaju na ribolov, rekli su oni.

Rubimar pod zastavom Belizea potonuo je u subotu sa 21.000 metričkih tona amonijum-fosfat sulfatnog đubriva na brodu, saopštila je Centralna komanda SAD.

Zahvatao je vodu otkako je raketni napad Huti 18. februara oštetio njegov trup, što je predstavljalo najznačajniji udar na komercijalni brod od kada su pobunjenici počeli da gađaju brodove u novembru.

Nakon što je već ostavio mrlju od curenja goriva dok je još bio na površini, Rubimar sada predstavlja novi skup ekoloških pretnji pod vodom.

Abdulsalam al-Jaabi iz jemenske vladine agencije za zaštitu životne sredine upozorio je na „dvostruko zagađenje“ koje bi moglo da utiče na 78.000 ribara i njihove porodice – do pola miliona ljudi.

„Prvo zagađenje je zagađenje naftom koje je posledica velike količine mazuta na brodu“, rekao je on, procenjujući da je količina veća od 200 tona.

Drugi rizik predstavlja đubrivo, koje je veoma rastvorljivo i može da naškodi „ribama i živim organizmima kao što su koralni grebeni i morske alge“ ako se ispusti u more, dodao je Džabi.

Ukupna kontaminacija bi mogla da izazove „značajne ekonomske troškove“, posebno za priobalne zajednice koje zavise od ribolova za preživljavanje, upozorio je zvaničnik.

‘Kaskadni efekti’

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, zauzeli su glavni grad Sanu 2014. godine, potisnuvši međunarodno priznatu vladu na jug u Aden i nateravši Saudijsku Arabiju da predvodi vojnu koaliciju koja će joj pomoći da se podrži sledeće godine.

Prekid vatre od aprila 2022. uglavnom je održan.

Rubimar je prvi brod koji je potonuo otkako su Huti započeli svoju kampanju na Crvenom moru za koju kažu da je u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi usred rata između Izraela i Hamasa.

Planovi za tegljenje broda propali su nakon što su lučke vlasti u Adenu, Džibutiju i Saudijskoj Arabiji odbile da prime brod, rekao je Roi Khouri, izvršni direktor Blue Fleet Group, libanskog operatera broda.

Ministar saobraćaja jemenske vlade Abdulsalam Humaid rekao je da Adenovo odbijanje „proizlazi iz straha od ekološke katastrofe“.

Džibuti je takođe odbio brod zbog „ekoloških rizika“, rekao je zvaničnik blizak predsedništvu zemlje.

Saudijske vlasti nisu odmah bile dostupne za komentar.

„Bez hitne akcije, ova situacija bi mogla eskalirati u veliku ekološku krizu“, upozorio je Julien Jreissati, programski direktor Grinpisa za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

„Potonuće broda moglo bi dalje da probije trup, omogućavajući vodi da dođe u kontakt sa hiljadama tona đubriva“, dodao je on.

Ovo bi „poremetilo ravnotežu morskih ekosistema, izazivajući kaskadne efekte u celoj mreži hrane“, rekao je Jreissati.

Specijalni izaslanik UN-a Hans Grundberg rekao je da će pet stručnjaka iz Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu ove nedelje doći u Jemen da sprovedu procenu u koordinaciji sa jemenskim ministarstvom životne sredine.

Džordž Vikof, šef Pete flote američke mornarice sa sedištem u Bahreinu, upozorio je da „tone hemikalija koje se nalaze na brodu koji tone Rubimar predstavljaju ekološki rizik za Crveno more u vidu cvetanja algi i oštećenih korala“.

Govoreći tokom konferencije u Dohi u utorak, Vikof je rekao da brod takođe predstavlja pretnju za plovidbu Crvenog mora jer „predstavlja rizik od podzemnog udara“ za druge brodove koji prolaze kroz kritični plovni put koji inače nosi oko 12 odsto globalne trgovine.

Ostaje nejasno ko je na kraju odgovoran za Rubimar, koji je plovio iz Ujedinjenih Arapskih Emirata do Bugarske.

CENTCOM i kompanija za pomorsko obezbeđenje Ambrei rekli su da je brod registrovan u Britaniji, ali je njegov libanski operater rekao da je brod registrovan na Maršalovim ostrvima.

Jemenski zvaničnik Fejsal al-Talabi, član krizne ćelije zadužene za obračun sa Rubimarom, rekao je da je Jemen bio u kontaktu i sa vlasnikom i sa operaterom, ali je primetio da taj kontakt „nije napravio nikakvu razliku“.

Njihov vlasnik je „deo problema… jer nije odgovorio na zvanične poruke iz Jemena“, rekao je Talabi za AFP, ne otkrivajući identitet vlasnika.

Da bi obuzdale potencijalnu ekološku krizu, jemenske vlasti će poslati timove za prikupljanje uzoraka vode i ispitivanje plaža na zagađenje, rekao je Talabi.

Izvori vode i postrojenja za desalinizaciju morske vode u priobalnim zajednicama takođe mogu biti pogođeni, upozorio je on.

„Imamo posebne zaštitne grane i spremni smo da ih postavimo u ekološki osetljiva područja, kao što su oštećena ostrva“, ako su kontaminirana, rekao je on.

„Najgori scenario je kontaminacija“, rekao je Talabi.