Svetla na ribarskim mrežama mogu zaštititi morske kornjače

Svetla na ribarskim mrežama mogu zaštititi morske kornjače

Svetla na ribarskim mrežama mogu pomoći u spasavanju ugroženih morskih kornjača u Mediteranu, pokazuju nova istraživanja. Rad je objavljen u časopisu Fisheries Research.

Svake se godine procenjuje da 40.000 zelenih i glavatih kornjača bude ubijeno nakon što su slučajno uhvaćene u ribarske mreže (poznate kao „prilov“) širom Mediterana.

Sada su istraživači sa Univerziteta u Ekseteru i Društva za zaštitu kornjača (SPOT), koji rade sa ribarima na Kipru, pokazali da osvetljavanje mreža pomoću uređaja zvanog NetLight može značajno smanjiti broj kornjača koje se ulove kroz usputni ulov.

NetLight, koji su razvili inženjeri za zaštitu prirode Fishtek Marine, je mala, dugotrajna lampa u obliku banane koja se napaja sa dve AA baterije, koja se lako pričvršćuje na užad na ribarskim mrežama kako bi upozorila kornjače na opasnost.

Ispitivanja sa kiparskim ribarima su pokazala da je korišćenje NetLights-a smanjilo broj zarobljenih morskih kornjača za 42%.

„Oko Kipra, preko 2.800 morskih kornjača ugine u mrežama svake godine“, rekao je Robin Snape, istraživač u Bluedot Associates-u i saradnik istraživač u Centru za ekologiju i konzervaciju Univerziteta Eketer u Kornvolu. „Naša ispitivanja sa lokalnim ribarima i NetLight-om su pokazala da se to može značajno smanjiti.

On je dodao: „Naš rad je takođe otkrio da NetLights može da smanji usputni ulov drugih ugroženih vrsta, posebno zraka, čiji je broj opao za 53% kada su svetla korišćena. Ovaj uređaj ima stvarni potencijal u očuvanju mora.“

Pete Kibel, suosnivač i direktor kompanije Fishtek Marine iz Devona, dodao je: „Ova ispitivanja su bila veoma ohrabrujuća i pokazuju da NetLight ima važnu ulogu u zaštiti morskih kornjača. Ovo je takođe dobra vest za lokalne ribare na Kipru, jer usputni ulov kornjača može oštetiti njihove mreže i smanjiti njihovu sposobnost da žive od ribolova“.

Profesor Brendan Godli, koji vodi istraživačku grupu Eketer Marine, primetio je: „Rad sa partnerima kao što je Fishtek Marine omogućava nam da kombinujemo Eketerovu ekspertizu u istraživanju mora sa njihovim briljantnim inženjeringom, kako bismo odgovorili na velike izazove kao što je slučajni ulov.“