Istraživači pokazuju da samo 5 meseci vežbanja može smanjiti kardiovaskularni rizik kod gojazne dece

Istraživači pokazuju da samo 5 meseci vežbanja može smanjiti kardiovaskularni rizik kod gojazne dece

Studija koju su vodili istraživači sa Odeljenja za fizičko vaspitanje i sport UGR-a, u saradnji sa pedijatrima sa pedijatrijske endokrinološke jedinice Univerzitetske bolnice „Virgen de las Nieves“ u Granadi i spoljnim domaćim i međunarodnim partnerima, pokazala je da školska deca koja vežbaju napreduju njihovu fizičku spremnost i zdravlje.

Studija, objavljena u JAMA Netvork Open, otkriva da im je redovna fizička aktivnost koju su deca obavljala tokom petomesečnog programa omogućila da smanje kardiometabolički rizik, LDL holesterol, indeks telesne mase, masnu masu i visceralnu masnoću, kao i da poboljšaju svoje aerobni kapacitet.

„Jedan od najupečatljivijih nalaza je da je skoro 80% dece koja su završila program fizičkog vežbanja postiglo značajno smanjenje količine ukupne masti,“ objašnjava Francisko B. Ortega, profesor na Odseku za fizičko vaspitanje i sport UGR i glavni istraživač projekta.

„Pored toga, otkrili smo da je značajan broj školaraca sa visokim rizikom od metaboličkog sindroma uspeo da se iseli iz ove rizične grupe kao rezultat praćenja programa fizičkih vežbi. Sličan trend je primećen i kod dečaka i kod devojčica koji su odlazili. od loše fizičke kondicije do optimalne fizičke kondicije, zasnovane na aerobnom kapacitetu“, kaže Jairo H. Migueles, član Odeljenja za fizičko vaspitanje i sport na UGR i jedan od glavnih istraživača studije.

Program fizičkih vežbi sproveden u studiji bio je zasnovan na grupnim igrama koje su uključivale jednostavne aktivnosti kao što su trčanje na stazi na otvorenom i vežbe snage umerenog do visokog intenziteta, bez ikakve napredne opreme. Drugim rečima, program se odvijao u uslovima sličnim onima u školskom okruženju ili u vanškolskim aktivnostima, što znači da je program društveno prenosiv u svakodnevni kontekst.

„Ova studija pokazuje važnost uključivanja fizičke aktivnosti u lečenje gojaznosti kod dece i sprečavanje razvoja metaboličkih problema“, dodaje Kristina Kadenas Sančez, još jedan istraživač koji je koordinirao studiju.

Prevalencija viška težine i gojaznosti kod dece se povećala poslednjih decenija i postala je globalna briga za zdravlje. Prekomerna težina pogađa 1 od 3 dece širom sveta, a Španija je jedna od evropskih zemalja sa najvećom stopom dece sa ovim problemom. Deca sa gojaznošću suočavaju se sa većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa tipa 2, kao i sa značajnim funkcionalnim ograničenjima koja će uticati na njihov kvalitet života.