Zika vakcina je bezbedna i efikasna kada se primenjuje tokom trudnoće

Zika vakcina je bezbedna i efikasna kada se primenjuje tokom trudnoće

Vakcina protiv Zika virusa je bezbedna i efikasna kada se primenjuje i pre i tokom trudnoće, prema novom istraživanju objavljenom u npj Vaccines.

Kandidat za prečišćenu, inaktiviranu Zika vakcinu (ZPIV), koju je razvio Institut za istraživanje vojske Volter Rid (VRAIR), procenjuje se na životinjskim modelima u Teksaškom institutu za biomedicinska istraživanja (Tekas Biomed) u saradnji sa VRAIR i Trudeau institutom u Njujorku.

Ranije se pokazalo da kandidat za vakcinu efikasno blokira prenatalni prenos Zika virusa kada se daje primatima koji nisu ljudi pre trudnoće. Ova nova studija ide kritičan korak dalje, proučavajući šta se dešava kada se vakcina primenjuje tokom trudnoće.

„Ovo je ogroman korak napred“, kaže Jean Patterson, dr, profesor emeritus na Tekas Biomed. „Imamo veoma jake dokaze da bi ova vakcina mogla da zaštiti zdravlje fetusa tokom sledeće epidemije Zika.

Komarci prvenstveno prenose Zika virus. Obično ne izaziva ozbiljne bolesti kod većine ljudi; najveća opasnost je za trudnice i fetuse u razvoju. Tokom izbijanja virusa Zika 2015–2016 u Americi, došlo je do porasta broja pobačaja i beba rođenih sa izuzetno malim glavama i drugim teškim urođenim defektima, koji se zajednički nazivaju kongenitalni Zika sindrom. Zika virus nastavlja da cirkuliše na niskim nivoima i do danas je otkriven u 89 zemalja i teritorija.

„Zika virus nastavlja da inficira ljude širom sveta i predstavlja značajan rizik za zdravlje majke i fetusa“, ​​kaže dr Stiven Džej Tomas, pronalazač ZPIV vakcine i saradnik u studiji. „Zbog ovoga, unapređenje razvoja kandidata za vakcinu i proučavanje različitih scenarija upotrebe je neverovatno važno.“

Kandidat za vakcinu je završio prvu fazu kliničkih ispitivanja na ljudima i dobro se podnosio i izazvao je imuni odgovor. Ali klinička ispitivanja obično isključuju trudnice, ostavljajući ključna pitanja bez odgovora o tome da li bi vakcinacija tokom trudnoće bila bezbedna i moćna.

Veruje se da je ova nova studija prva koja je procenila Zika vakcinu tokom trudnoće kod neljudskih primata. Marmozeti, mali neljudski primati koji obično imaju blizance i trojke, osetljivi su na infekciju virusom Zika i blisko odražavaju ono što se dešava kod trudnih ljudi.

S obzirom na drastične promene kojima imuni sistem prolazi tokom trudnoće, istraživači nisu bili sigurni da li će vakcina, kada se daje tokom rane trudnoće, generisati zaštitni imuni odgovor, kao što je stvaranje zaštitnih antitela.

„Reakcija antitela kada se daje tokom trudnoće bila je slična nivou koji smo primetili kada smo davali pre trudnoće“, kaže dr In-Jeong Kim, glavni istraživač na Institutu Trudo. „To je veoma uzbudljivo.“

Kandidat za vakcinu sprečio je oštećenje placente i dovoljno blokirao prenos Zika virusa sa majke na fetus. Virusno opterećenje placente i fetusa bilo je značajno niže u vakcinisanoj grupi u odnosu na nevakcinisanu grupu. Rast i razvoj fetusa vakcinisanih odraslih marmozeta izloženih Zika virusu bili su slični kontrolama koje nisu bile izložene virusu. Nisu otkriveni neželjeni efekti.

Ono što ostaje da se prouči jeste da li će zaštita trajati tokom cele trudnoće i da li su potomci rođeni od vakcinisanih ženki izazvanih virusom tokom trudnoće bez urođenog Zika sindroma.