Novi predsednik Finske istakao značaj članstva Finske u NATO-u

Novi predsednik Finske istakao značaj članstva Finske u NATO-u

Novoizabrani finski predsednik Aleksandar Stub istakao je značaj članstva Finske u NATO-u, navodeći da to daje njegovoj zemlji „pravo nuklearno sredstvo odvraćanja“ u vidu američkih projektila. Na svečanoj inauguraciji u petak, Stub je obećao da će voditi Finsku u „novu eru“ vojnog partnerstva sa Zapadom.

Stub, kandidat Partije nacionalne koalicije desnog centra, pobedio je protivkandidata Peku Haavista, nezavisnog kandidata podržanog od strane Zelene lige levog centra. Govoreći novinarima nakon inauguracije, Stub je naglasio svoj entuzijazam za NATO i nuklearno oružje, ističući da Finska mora imati „stvarno nuklearno odvraćanje“.

Tokom ceremonije, Stub je istakao da Finska sada „suočava se sa novom erom“ zahvaljujući vojnom opredeljenju i članstvu u NATO-u, što je smatra poslednjim korakom u približavanju zapadnoj zajednici vrednosti.

Finska, koja deli granicu od 1.300 kilometara sa Rusijom, suočava se sa izazovima zbog rastućih tenzija sa Moskvom, koja je izrazila zabrinutost zbog članstva Finske u NATO-u. Nakon Stubove izborne pobede, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva poštuje demokratski izbor finskog naroda, ali ne očekuje poboljšanje odnosa sa smenom prethodnog predsednika Saulija Niinista.