Nejasnost oko izbora za gradonačelnike na severu Kosova: Pritisak Zapada ili korak ka dijalogu?

Nejasnost oko izbora za gradonačelnike na severu Kosova: Pritisak Zapada ili korak ka dijalogu?

Nakon odluke Prištine o zabrani korišćenja dinara na Kosovu, izbijanje priče o izborima za gradonačelnike na severu Kosova postalo je tema o kojoj se široko raspravlja. Prema mišljenju diplomate Zorana Milivojevića, ova inicijativa verovatno je pokrenuta pod pritiskom Zapada, koji želi da ubrza kosovski politički proces i smiri tenzije na terenu.

Proces provere potpisa za smenu gradonačelnika završen je, otvarajući put za organizovanje glasanja za razrešenje predsednika četiri opštine na severu Kosova. Međutim, ostaje nejasno kada će se ovi izbori tačno održati, što zavisi od agende Prištine i njenih saveznika sa Zapada.

Milivojević ističe da su ovi izbori verovatno ustupak Srbima od strane Zapada nakon odluke Prištine o dinaru, koja je blokirala dijalog i ciljeve Zapada na Kosovu. On naglašava da bi održavanje izbora na severu KiM moglo smiriti situaciju i vratiti dijalog u politički tok.

Međutim, postoje zabrinutosti u vezi sa pravnim vakuumom koji će pratiti proces smenjivanja gradonačelnika, budući da nisu definisani zakonski rokovi niti relevantne institucije nakon verifikacije potpisa za pokretanje tog procesa.

Nedostatak jasnog vremenskog okvira za izbore dodatno komplikuje situaciju, a specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, ističe važnost održavanja izbora u četiri opštine na severu Kosova nakon razgovora sa predsednicom Osmani.

Ukratko, dok neki vide ove izbore kao korak ka smirivanju tenzija i povratku dijaloga, drugi izražavaju zabrinutost zbog nedostatka jasnoće i pravnog okvira za sprovođenje procesa smenjivanja gradonačelnika. Sve oči su uprte u dalji razvoj situacije na Kosovu i napore za rešavanje političkih i institucionalnih izazova.