Problemi sa spavanjem i cirkadijalnim ritmom povezani sa lošim mentalnim zdravljem

Problemi sa spavanjem i cirkadijalnim ritmom povezani sa lošim mentalnim zdravljem

Nova studija istražuje kompleksnu povezanost između našeg sna, unutrašnjeg ritma tela i mentalnog zdravlja, otkrivajući dublju vezu nego što se ranije mislilo.

Svaka ćelija u našem telu ima svoj cirkadijalni ritam, koji prati skoro 24-časovni ciklus dan/noć. Kada se ovaj ritam poremeti, što se često dešava usled neusklađenosti sa prirodnim ciklusima, može doći do niza zdravstvenih problema, uključujući mentalne poremećaje poput depresije i anksioznosti.

Studija je otkrila da mladi ljudi koji pate od mentalnih poremećaja često imaju i probleme sa spavanjem, poput nesanice ili odloženog vremena spavanja. Ovo ukazuje na to da poremećaji spavanja mogu biti pokazatelj ili čak uzrok mentalnih problema kod adolescenata i mladih odraslih osoba.

Analizirajući mehanizme koji stoje iza ove veze, istraživači su identifikovali genetske i molekularne faktore koji povećavaju ranjivost na poremećaje cirkadijalnog ritma, kao i promene u hemijskoj signalizaciji mozga koje mogu uticati na nivo sna i raspoloženja.

Studija takođe ističe značaj uzimanja u obzir problema sa spavanjem i cirkadijalnim ritmovima prilikom dijagnostikovanja i lečenja mentalnih poremećaja. Tretmani koji se fokusiraju na poboljšanje sna i usklađivanje cirkadijalnih ritmova mogu imati značajan uticaj na mentalno zdravlje i kvalitet života.

Ova istraživanja ukazuju na potrebu za daljim proučavanjem veze između sna, cirkadijalnih ritmova i mentalnog zdravlja, kao i razvojem efikasnih terapijskih pristupa koji će adresirati ove kompleksne interakcije.