Mogući špijunski balon otkriven kod obale Aljaske, FBI istražuje

Mogući špijunski balon otkriven kod obale Aljaske, FBI istražuje

CNN je izvestio u petak da je grupa ribara otkrila olupinu mogućeg „špijunskog balona“ kod obale Aljaske, što je postalo predmet istrage FBI-a. Prošlogodišnje obaranje sličnog balona od strane SAD izazvalo je diplomatski incident između Vašingtona i Pekinga.

Ribari su pronašli sumnjive ostatke koji su preneseni na njihov brod, a FBI će ih preuzeti na dalju analizu kada se ribarski brod vrati u luku ovog vikenda.

Agenti FBI-a su na osnovu fotografija koje su im dostavljene zaključili da olupina ima dovoljno sličnosti sa balonom za nadzor u vlasništvu strane vlade, što zahteva dalju istragu.

FBI je u saopštenju izjavio da su svesni olupina pronađenih od strane komercijalnog ribarskog broda i da će sarađivati sa partnerima kako bi pomogli u oporavku materijala.

Prethodno, prošlog februara, američki borbeni avion oborio je kineski „špijunski balon“ kod obale Južne Karoline, što je izazvalo napetost između SAD i Kine. Balon je putovao preko teritorije SAD pre nego što je oboren.

Incident je dalje pogoršao odnose između dve zemlje, koji su već bili napeti zbog drugih pitanja, uključujući posetu tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu. SAD su uvele sankcije kineskim kompanijama za vazduhoplovstvo nakon ovog incidenta, na šta je Kina odgovorila usvajanjem zakona o sankcijama protiv američkih kompanija.

Iako su vojni komunikacioni kanali obnovljeni nakon razgovora između predsednika Bajdena i predsednika Si Đinpinga, sankcije ostaju na snazi, a napetosti između SAD i Kine i dalje su prisutne.