Nemačka vodi istragu nakon što je snimak njenih oficira koji razgovaraju o pomoći Ukrajini procurio u Rusiju

Nemačka vodi istragu nakon što je snimak njenih oficira koji razgovaraju o pomoći Ukrajini procurio u Rusiju

Nemačke vlasti su u subotu saopštile da istražuju nakon što je u Rusiji objavljen audio snimak na kojem navodno nemački vojni oficiri razgovaraju o podršci Ukrajini, uključujući potencijalnu upotrebu raketa Taurus. Kancelar Olaf Šolc nazvao je ovo „veoma ozbiljnom stvari“ i naglasio da nemačke vlasti pažljivo, intenzivno i brzo rade na razjašnjavanju situacije.

Na 38-minutnom snimku, vojni oficiri razmatraju mogućnost korišćenja krstarećih raketa dugog dometa Taurus u Ukrajini. Ova tema je predmet debate u Nemačkoj, s obzirom na rizike uključivanja u direktni rat. Iako je Šolc ranije izjavio da nije voljan da pošalje rakete u Ukrajinu, navodni audio snimak pokazuje oficire kako raspravljaju o teorijskoj mogućnosti korišćenja raketa.

Nemačko Ministarstvo odbrane istražuje da li je Rusija presrela komunikaciju unutar nemačkih vazdušnih snaga. Margarita Simonjan, glavni urednik ruskog državnog TV kanala RT, objavila je audio snimak na društvenim mrežama, tvrdeći da su nemački oficiri razgovarali o planiranju napada na ruske ciljeve.

Ova situacija dolazi u vreme kada Nemačka povećava svoju podršku Ukrajini, ali Šolc je mesecima kočio isporuku raketa Taurus. Kancelarka Angela Merkel istakla je da Nemačka želi pomoći Ukrajini bez eskalacije rata, odbacujući mogućnost slanja nemačkih vojnika u Ukrajinu.

Izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini su naišle na odbacivanje od strane Nemačke, Poljske i drugih saveznika. Ove izjave ukazuju na složenost političke situacije u vezi sa Ukrajinom i ruskim odnosima, što zahteva pažljivo upravljanje kako bi se izbegla eskalacija sukoba.