Pronađeni razlozi za smanjeno snabdevanje mlekom nakon porođaja

Pronađeni razlozi za smanjeno snabdevanje mlekom nakon porođaja

Nova međunarodna studija koju su predvodili istraživači Univerziteta La Trobe, a objavljena u PLOS One, otkrila je razloge zašto neke nove majke proizvode manje majčinog mleka od drugih.

Istraživanje na skoro 500 žena u Australiji, SAD i Velikoj Britaniji pokazalo je da žene sa malo mleka često nisu primetile povećanje grudi tokom trudnoće; može imati hipoplaziju dojke; ili je možda bio gojazan kao tinejdžer.

La Trobe Ph.D. Kandidat i voditelj studije, Renee Kam, rekla je da su stručnjaci za dojenje dugo sumnjali da bi nedostatak rasta grudi tokom trudnoće mogao biti povezan sa malom količinom mleka, ali ova studija je prva koja pokazuje dokaze o ovoj vezi.

„Ova studija je pokazala da je 72% žena sa malom količinom mleka prijavilo da njihove grudi nisu promenile izgled tokom trudnoće“, rekao je Kam.

„Većina trudnica primećuje da im se grudi povećavaju kako trudnoća napreduje, tako da bi se nedostatak promene sada mogao smatrati znakom zdravstvenim radnicima da snabdevanje mlekom može postati problem nakon što se beba rodi.

Studija, sprovedena sa univerzitetima u Sinsinatiju i Bristolu, takođe je povezala visok indeks telesne mase u vreme puberteta i nisku količinu mleka.

Kam je rekao da je ovo prvi put da je takva veza napravljena i da je njena veza morala biti potvrđena u studijama zasnovanim na populaciji.

Kam je rekao da istraživači ne znaju koliko žena u studiji ima hipoplaziju dojke, ali više od dve trećine (oko 70 odsto procenata) prijavilo je najmanje jednu dojku nepravilnog oblika.

Hipoplazija dojke nije isto što i male dojke, već se odnosi na tkivo dojke koje je nerazvijeno što može dati dojci cevasti oblik ili asimetriju između dojki.

Učesnici studije su podelili svoje iskustvo o tome da ne mogu da proizvedu dovoljno mleka za svoje bebe, uprkos tome što su viđali konsultante za dojenje, cedili majčino mleko, uzimali kolačiće za laktaciju i pili čajeve za laktaciju.

Uprkos poštovanju uobičajenih protokola za povećanje proizvodnje mleka, fizički nisu bili u stanju da proizvedu dovoljno mleka.

Jedna uznemirena učesnica je napisala: „Konačno sam saznala da je ‘sve žene prave dovoljno mleka’ laž. Nikakvo obrazovanje ili odlučnost ne bi naterali moje grudi da rade. Osećala sam se prevarenom i izneverenom od strane svih mojih lekara. Kako se usuđuju da nemaju odgovara za mene kada sam očajnički samo želela da nahranim svoje dete prirodno.“

Profesorka Lisa Amir iz La Trobeovog centra Judith Lumlei rekla je da su neke žene imale fizičke i fiziološke razloge koji su ih sprečavali da proizvode punu količinu mleka.

„Kao i svaki drugi organ, dojka možda nije u potpunosti funkcionalna kod nekih ljudi“, rekao je profesor Amir.

„Moramo da podržimo žene da postignu svoju optimalnu proizvodnju mleka i da se pobrinemo da ljudi ne izjednače uspešno dojenje sa dobrom majkom.