Orka sama savladala belu ajkulu u spektakularnom lovu kod obale Južne Afrike

Orka sama savladala belu ajkulu u spektakularnom lovu kod obale Južne Afrike

Jedan od najimpresivnijih lovova u prirodi, lov na belu ajkulu od strane orke, postao je tema divljenja i zabrinutosti za naučnike koji prate ekosistem kod obale Južne Afrike. Nedavno viđena orka, poznata kao „Desni bok“, iznenadila je istraživače kada je briljantno izvršila napad i pojela jetru bele ajkule za svega dva minuta.

Morski biolozi sa Univerziteta Rodos u Južnoj Africi, uključujući Alison Tauner, primetili su neobično ponašanje orke, fokusirane na ekstrakciju i konzumiranje jetre belih ajkula. Jetra ove vrste ajkula bogata je lipidima i predstavlja izuzetno hranljiv izvor za orke, koji su to nekako prepoznali.

Iako su ovakva viđenja lova relativno retka, istraživači su dokumentovali nekoliko grupnih napada orka na bele ajkule, ali je posebno impresivan bio napad Desnog boka koji je delovao samostalno.

Ovaj lov ima značajan uticaj na lokalni ekosistem, jer se broj bele ajkule smanjuje od kada orke počinju da ih love. To može dovesti do promena u ravnoteži morskog ekosistema, uključujući smanjenje populacije foka slonova koje su prirodni plen belih ajkula.

Biolozi izražavaju zabrinutost zbog ovog fenomena i pozivaju na dalja istraživanja kako bi se bolje razumela dinamika ekosistema i uticaj lova orka na lokalnu populaciju ajkula i drugih morskih životinja.