Indija je „duboko šokirana“ zbog smrti u severnoj Gazi

Indija je „duboko šokirana“ zbog smrti u severnoj Gazi

Indijsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je u petak „duboki šok“ zbog gubitka života civila u severnoj Gazi u poslednjem incidentu te vrste, kada su izraelske snage otvorile vatru tokom isporuke humanitarne pomoći. Nju Delhi je tvrdio da situacija koja se razvija na Bliskom istoku i dalje predstavlja razlog za „ekstremnu zabrinutost“.

U četvrtak su najmanje 104 Palestinca ubijena, a još 750 ranjeno na punktu za distribuciju pomoći zapadno od Gaze. Portparol ministarstva zdravlja enklave Ašaf al-Kidra opisao je to kao „ničim izazvani izraelski napad“ na civile koji čekaju isporuku.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su tvrdile da je ispaljeno samo nekoliko „pucanja upozorenja“ kako bi se rastjerala gomila „pljačkaša“ dok su „gurali i gazili“ ugledavši kamione pomoći. Više od 30.000 Palestinaca je sada ubijeno u Gazi od 7. oktobra, prema ministarstvu zdravlja enklave.

U saopštenju od petka, Ministarstvo spoljnih poslova Indije ponovilo je svoj poziv na „bezbednu i blagovremenu isporuku“ humanitarne pomoći i pomoći za one koji su uhvaćeni u sukobu.

Ova južnoazijska nacija je primećena kako hoda po diplomatskom konopcu u izraelsko-palestinskom sukobu, koji je eskalirao nakon što je Hamas pokrenuo napad bez presedana na izraelske gradove u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, kao i uzeo preko 200 talaca.

Indijski premijer Narendra Modi bio je jedan od prvih svetskih lidera koji je izrazio saučešće i nedvosmisleno nazvao napad 7. oktobra činom „terorizma“. Nekoliko dana kasnije, Modi je na X (bivši Tviter) napisao da oplakuje gubitak života u bolnici Al Ahli u Gazi, rekavši da je „šokiran“. Kasnije je Modi pozvao na diplomatsko rešenje sukoba i zalagao se za rešenje dve države – zvanični stav zemlje o višedecenijskom sukobu.

Prošle godine u oktobru Indija se uzdržala od glasanja o nacrtu rezolucije u Ujedinjenim nacijama (UN) kojom se poziva na hitno humanitarno primirje. Nekoliko nedelja kasnije, zemlja je glasala za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UNGA) kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi.

Ove nedelje, obraćajući se Savetu UN za ljudska prava, indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar je naglasio da je situacija u Gazi „velika zabrinutost” i pozvao svetsku zajednicu da osigura da se sukob ne širi „unutar ili izvan regiona”. On je takođe ponovio stav Nju Delhija da, iako terorizam nije prihvatljiv, međunarodni napori treba da se usredsrede na traženje rešenja sa dve države kako bi palestinski narod mogao „živeti unutar sigurnih granica“.