U narednih 15 godina Holandija će remontovati svoju flotu

U narednih 15 godina Holandija će remontovati svoju flotu

Holandska vlada je 1. marta objavila da će zameniti skoro celu svoju mornaricu u narednih 15 godina u projektu vrednom više milijardi evra, prenosi „Evropska istina“.

Projekat holandske vlade prvenstveno podrazumeva zamenu četiri fregate PVO. Očekuje se da će prva nova fregata biti puštena u rad do 2036. godine, a četvrta – od 2041. godine.

Holandska vlada je saopštila da će blisko sarađivati sa lokalnom industrijom, posebno sa kompanijom za izgradnju brodova Damen i holandskom jedinicom francuske odbrambene kompanije Thales, koja će verovatno snabdevati radare i sisteme za navođenje raketa.

„Ovo će ojačati holandsku odbrambenu industriju i doprineti strateškoj autonomiji Evrope“, prokomentarisao je holandski državni sekretar za odbranu Kristof van der Mat.

Holandija je takođe izrazila nadu da će se projektu pridružiti i zemlje poput Danske, Nemačke i Norveške, koje takođe razmatraju zamenu svojih fregata u narednim godinama.

Holandija, koja već duže vreme smanjuje izdatke za odbranu, naglo ih je povećala od početka ruske invazije na Ukrajinu i očekuje da će ona porasti na 2% BDP-a potrebnih za NATO 2025. godine.

Šef holandske vlade Mark Rute je 1. marta otišao u Harkov, gde je sa predsednikom Vladimirom Zelenskim potpisao bilateralni sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti.